Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:19:40

Стан посівів викликає занепокоєння через складні погодні умови

05.01.2015   08:42Агенцiя

Різкий перепад температур, відсутність снігового покриву – величезний стрес для озимих культур. Не менш негативно вплинула на рослини і посуха, яка почалася з середини липня і спричинила розтягування періоду посівної. Як результат – в південних районах області місцями настільки низька зволоженість грунтів, що зерно не проростало. Як сильно вплинуть складні погодні умови на врожайність, Чернігівська обласна Державна телерадіокомпанія дізнавалась в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Цього року озимих посіяно на площі понад двісті двадцять п’ять тисяч гектарів, що на двадцять тисяч більше, ніж минулого. При цьому значно зросла кількість саме пшениці, а жита, навпаки, зменшилась. Це пов’язано з нерентабельністю останнього – вже понад два роки культура не затребувана на зерновому ринку.

Та стан посівів викликає занепокоєння. Аграрії відзначають: такої посушливої осені, як цьогоріч, не було вже кілька десятків років. «Посуха почалася з середини липня, нетипова погода спричинила розтягування періоду посівної, хто сіяв за рекомендаціями науковими, хто чекав опадів. Тому розтягнулися дещо в часі» — каже директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко.

У грунті недостатньо продуктивної вологи, відзначають фахівці обласного центру з гідрометеорології. Тож в доброму стані знаходиться лише 22% посівів, в задовільному – 54, а решта – в слабкому й зрідженому.

Олександр Савченко: «Буквально ті днів 10, що була плюсова температура, навіть в деяких районах вегетація відновилась, дещо покращили ситуацію дощі і відтавання снігового покриву, але сильно воно не відобразилось на покращенні. Крім того, стресова температура дуже сильно вплинула, зокрема різкий перепад з плюса до мінус десять».

А це – удар по озимині. Така ситуація може негативно вплинути на рівень врожаю, кажуть аграрії. Як і підвищення цін на пально-мастильні матеріали – через це добрив було внесено менше запланованої кількості. Окрім зернових, посіяно майже 24 тисячі гектарів ріпаку. Культура ця дуже примхлива й вибаглива до температурного режиму.

Олександр Савченко: «На сьогоднішній день уже є дані, що 4 тис га повністю загинуло, решта під великим питанням. Фаза розвитку була недостатня, є великий ризик, що всі ці площі будуть пересіяні на весні».

Та у департаменті агропромислового розвитку запевняють, що хвилюватися за продовольчу безпеку не варто. Хоч погодні умови і не дуже сприятливі, область зможе забезпечити себе необхідним.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.