Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:40:54

Білоруси побороли страх і повернулися у Чернігів на закупи. ВІДЕО

18.10.2014   10:18Агенцiя

Цієї зими торгівля у прикордонному регіоні зупинилася. Білоруси, які скуповували в Чернігові близько 50% товарів, попри суттєву економію відмовлялися від поїздок.

Білоруси, які скуповували в Чернігові чимало краму, попри суттєву вигоду відмовлялися від поїздок ще цієї зими, боялися бандерівців, Правого сектору, жорстоких розправ над російськомовними туристами, а згодом націоналістів, які відбирають автомобілі на підтримку АТО. Тепер нарешті стереотипи змінилися.

Вони чули десятки жахливих історій — про вбивства немовлят, роздягнених до гола білорусів на центральній площі Чернігова та викрадені автомобілі. Зізнаються, і тепер чимало їхніх співвітчизників не наважуються їхати в Україну власним транспортом.

Андрій — один із найсміливіших шопінг-туристів. Почав їздити на закупи в Україну у квітні. Тоді жодної автівки із білоруськими номерами не побачив. Сьогодні їх сотні, якщо не тисячі. Щоб повернути потік туристів із Білорусі, чернігівські активісти розгорнули справжню піар-компанію.

"Основна причина була — тотальна дезінформація. Такі дурниці, що у центрі Чернігова на Красній площі ґвалтують, б'ють. І це мені розповідали мої добрі знайомі, що в них сусідку десь побили "правосєкі-бандерівці". Тому ми вирішили зробити прес-тури — у пошуках бандерівців у Чернігові", - розповідає громадська активістка Ганна Романова.

Запрошували журналістів і відомих блогерів, давали їм повну свободу пересування. Скривджених російськомовних туристів знайти не вдалося. Після четвертого прес-туру знову пішла торгівля. Самі білоруси зізнаються, Чернігів їх приємно здивував.

"Дорогу побудували, від митниці до Чернігова - нова дорога. У бідній, загниваючій, як нам кажуть, Україні. Все відмінно. Тільки бережіть свободу, ні під кого не лягайте. Це чисто вам від корінного білоруса таке побажання", - кажуть білоруси.

Купують все — одяг, дрібнички для дому і навіть продукти. Економлять на курсовій різниці — 300 гривень на кожній тисячі, кажуть покупці. До того ж, зізнаються, ціни в Україні попри подорожчання не порівняти з білоруськими.

"По цінами дуже добре - і на одяг і на цукерки, на каву, та все. Дуже прикро, коли приходиш в магазин і бачиш білоруську річ дешевше, ніж у нас в фірмовому магазині. Ви не повірите, я віз з Чернігова до Мінська білоруський унітаз. Він виявився на 25% дешевше", - каже турист із Білорусі Андрій Ярмолик.

Не приховують радощів продавці. Такого попиту в них не було давно. У Чернігові очікують нову хвилю шопінг-туристів із Білорусі. Коли задоволені покупці повернуться додому і поділяться власним досвідом із друзями.

ТСН

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.