Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:22:24

Як журналісти "інспектували" будівельні майданчики Чернігова. ФОТОрепортаж

08.08.2014   07:40Агенцiя

Традиційний прес-тур по будівельних майданчиках Чернігова пройшов з нагоди Дня будівельника (друга неділя серпня) за ініціативою Медіа-центру «Моє місто»).

Журналісти на власні очі побачили та дізналися, як зводяться споруди в нашому обласному центрі, які сучасні матеріали та технології при цьому використовують, як ситуація в країні вплинула на будівельну сферу, чи зросла вартість квадратних метрів, якими є перспективи наших довгобудів.

На запитання представників ЗМІ надали відповіді заступник Чернігівського міського голови Віктор Бережний, директор будівельного підприємства «Основа-Буд7» Роман Герасименко, головний інженер цієї ж організації Віктор Іванченко.

- В порівнянні з іншими містами будівництво в Чернігові триває. Треба віддати належне нашим забудовникам, їх у нас небагато, тому маємо їх підтримувати й заохочувати, адже будівництво – це та галузь, на якій тримається економіка, - зауважив під час прес-туру Віктор Бережний. – Що б не говорили, але нові будівельні майданчики у нас закладаються, нові будинки здаються. Активно розбудовується мікрорайон по вул.1 Травня, досить перспективним я вважаю мікрорайон №3 на Масанах, триває будівництво по проспекту Перемоги біля Стрижня. Як людина, яка відповідає за будівельну галузь міста, я радий, що будівництво в Чернігові не припиняється, адже це робочі місця, це гроші в бюджет, це нові квартири чи офіси для чернігівців.

Під час прес-туру журналісти відвідали, зокрема, два будинки, що зводить ТОВ «Основа – Буд-7». Перший знаходиться біля Свято-Троїцького собору за адресою вул.Толстого, 125-а, другий – поруч з міським парком культури та відпочинку по вул. Петровській, 55. Екскурсію по цих об’єктах і нових квартирах провели Роман Герасименко та Віктор Іванченко.

- Наша компанія на сьогодні - один з провідних забудовників Чернігова. Ми надаємо цілий комплекс послуг: ведемо інвестиційно-будівельну діяльність, тобто виконуємо одночасно функції інвестора та генерального підрядника, а також надаємо послуги рієлтора, оформлюємо права власності, - відзначив Роман Іванович. – Щодо технологій будівництва, то останнім часом вимоги до них стали більш суворими. Ми використовуємо максимально екологічні будівельні матеріали. Є певні вимоги до утеплення фасадів, до вікон, тому нові квартири краще бережуть тепло. Під час планування ми прислуховуємося до побажань клієнтів, можемо зробити перепланування на замовлення. Крім того, в наших будинках передбачене індивідуальне опалення.

Щодо вартості житла, то останнім часом вона зросла приблизно на 40%, відзначили наші експерти. Якщо, приміром, в будинку на вул. Толстого ще залишилися квартири за старою ціною – близько 4,5-5 тис. грн. за кв. метр, то на Петровського житло буде коштувати вже близько 7 тис. гривень за кв. метр.

«Переконаний, що підвищення вартості житла – об’єктивний процес, адже вартість будівельних матеріалів зросла, вартість енергоносіїв та пального збільшилася, а це важлива складова в процесі будівництва, - коментує ці цифри Віктор Бережний. – Певний час забудовники працювали ще на старих запасах. Деякі з заводів ще відпускали матеріали за старими цінами, однак на сьогодні вже встановилася ціна відповідно до курсу долара, тож подорожчання житла - неминуче».

Під час прес-туру журналісти дізналися, що ТОВ «Основа-Буд-7» є учасником державної програми «Здешевлення вартості іпотечних кредитів», що була затверджена відповідною Постановою Кабміну. Держава відшкодовує частину відсотків за кредитами, що громадяни отримали в банках на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла в об'єктах незавершеного будівництва. Це стосується будівель, введених в експлуатацію після 2007 року. Термін кредитування та часткової компенсації - до 15 років з моменту укладення договору, ставка - 3% річних, обов'язковий власний внесок позичальника - 25 % вартості житла. За цією програмою чернігівці купували житло в будинку біля Троїцького собору.

На запитання, як бойові дії на Сході країни вплинули на будівельну галузь Чернігова, на прикладі роботи свого підприємства надав відповідь Роман Герасименко: «В основному ця ситуація вдарила по цінах, і нам треба до цього підлаштовуватися. Є об’єкти, які ми зараз будуємо практично без прибутку, адже люди купували квартири ще на стадії закладення фундаменту, а добудовуємо ми вже за новими цінами на будматеріали, пальне. Можу відзначити, що інтерес до нових квартир зменшився, люди менше звертаються, дивляться квартири. Ще один момент – декого з наших працівників мобілізували до армії. Звісно, вони можуть в будь-який момент до нас повернутися та працювати на своїх місцях, адже це класні фахівці».

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини