Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:19:55

Інтереси громади Козелеччини чи київських олігархів?

29.07.2014   13:53Агенцiя

ТОЧКА ЗОРУ. Останнім часом у місцевих ЗМІ досить активно йдеться про будівництво качиного комплексу в Козелецькому районі.

Переважна більшість жителів очікують від нового підприємства кардинальних змін для району та області: створення нових робочих місць, соціальних гарантій, розвитку інфраструктури навколишніх сіл.

Водночас хтось намагається активно переконати людей у тому, що будівництво сучасного підприємства європейського рівня на території козелецької громади – велике зло.

Чому хтось? Бо навіть ініціатор протестів проти зведення качиного комплексу Микола Чміль змінив свою думку, заявивши: «Підтримуючи важливість будівництва даного об’єкта на території району, адже це дозволить створити робочі місця та надходження до бюджетів, вважаю, що при введенні його в експлуатацію повинні бути дотримані всі вимоги природоохоронного законодавства» ("Новини Придесення" від 19.07.2014, №30).

З такими словами важко не погодитися. Проте, незважаючи на позицію публічного активіста, у ЗМІ продовжується негативна інформаційна кампанія і розвивається вона за класичними технологіями чорного піару. Зрозуміло, що інформаційну війну ведуть явно не корінні жителі навколишніх сіл Беремецьке, Булахів, Євминка, Крехаїв. Бо людям, які працюють на землі від світанку до заходу сонця, не до вивчення законів public relations. До того ж для такої масштабної інформаційної кампанії необхідно мати і вкласти чималі кошти. А, найголовніше, щоб займатись цим у вільний від роботи час – необхідно, щонайменше, мати перед собою дуже серйозну мету.

 Те, що інформаційна кампанія не випадкова і добре кимось продумана, сумнівів не викликає. Приклади? Будь-ласка! Замовники протестної піар-акції створили інтернет-сайт, який сьогодні активно підтримується і поповнюється свіженькими опусами. Вони організували акції протесту, подумали навіть про красиву картинку для телебачення та газет: виготовили брендований намет, прикрасивши його птахою та оригінальним українським орнаментом.

Спробуйте дізнатись вартість створення сайту. Ви зрозумієте, що це недешеве задоволення, бо потрібно забезпечити і технічну сторону ресурсу, і творчу. Використання в акціях брендованого намету свідчить про те, що до акції серйозно готувалися і вони (акції) не виникли стихійно. З власного досвіду можу сказати, що у справжніх громадських акціях використовуються найспростіші підручні матеріали – папір, фломастери і навіть губна помада (колись була свідком: жінки готувались до акції протесту й на колінах писали помадою плакати з вимогами).

Вся ця красива піар-картинка наштовхує на підозри: може, заковика в новітніх Остапах Бендерах, які добре обізнані з сучасними тисяча і одним способом вимагання грошей у тих, хто публічно засвітився у масштабних промислових проектах. Такі махінатори не гребують маніпуляціями і використанням відомих в регіоні публічних активістів, натискаючи на їхні найпотаємніші душевні пориви, щоб досягти своєї мети і отримати «енну» суму коштів в обмін на припинення публічного шантажу.

З іншого боку, заборона будівництва вигідна місцевим землевласникам – таким собі удільним князькам, які щиро побоюються, що вартість приватизованої ними свого часу землі різко знизиться. Варто зазначити, що землі в районі будівництва непридатні для ведення ефективного сільського господарства і їхня вартість лише збільшиться з розбудовою промислової та соціальної інфраструктури.

І на завершення. Прості люди повинні знати: якнайшвидше введення в експлуатацію комплексу дозволить забезпечити їх роботою, збудувати дороги, збільшити надходження податків в місцевий бюджет, який піде на їхні соціальні потреби. Тобто можна буде впевнено говорити про активний соціально-економічний розвиток району і області.

Але при цьому місцеві жителі повинні бути зацікавленні у тому, щоб створити справжній жорсткий, а не «липовий» громадський контроль за дотримання усіх вимог українського законодавства під час будівництва качиного комплексу із залученням активних, публічних людей – таких, як Микола Чміль.

Що переможе? Економічний прогрес, перспективне майбутнє громади району, області чи чорна піар-кампанія купки махінаторів, землевласників, стурбованих лише власною наживою. Сьогодні це залежить від позиції громади. Не помиліться!

 

"Новини Придесення" від 19.07.2014, №30

"Новини Придесення" від 19.07.2014, №30

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини