Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 17:39:58

Вода і каналізація в Чернігові подорожчає на 75%

16.06.2014   13:16Агенцiя

З першого липня в Україні зростуть тарифи на водопостачання і водовідведення (каналізація) на 26 зі 150 водопостачальних підприємств. В тому числі і на «Чернігівводоканалі».

Як пояснили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, тепер українці платитимуть за воду відповідно до економічно обґрунтованого рівня, - тобто, з закладеною рентабельністю до 5%.

- Тарифи на воду підвищувалися в останній раз в 2008-2012 роках (в різний час в різних містах). За цей час її собівартість істотно зросла - більше потрібно коштів на виплату зарплати, закупівлю електроенергії, реагентів. Водоканали не можуть працювати у збиток, адже їм потрібно думати про існування своїх підприємств, щоб вони взагалі не померли, - пояснив член Національної комісії Дмитро Григор'єв.

У зв'язку з цим, з першого липня підвищуються тарифи на воду для 26 із 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Інші водоканали, ймовірно, підвищать тарифи з першого серпня або восени.

У числі перших - «Чернігівводоканал». Тарифи для чернігівців зростуть майже на 75%. Якщо поки що 1 кубометр води у Чернігові обходиться абоненту 2,72 гривні, а за кожен кубометр стоків доводиться платити 2,39 гривень, то з 1 липня доведеться платити за водопостачання 4,87 гривень/1м3, а за водовідведення - 4,04 грн/1м3.

В сумі подорожчання приведе до того, що кожен куб води (прийнятий і злитий) подорожчає з 5,11 гривень до 8,91 гривні.

Це стосується тих абонентів, у яких встановлені лічильники води. Для тих же, хто платить за воду згідно з нормативами (а це 18 різних категорій) тарифи зростуть приблизно в такій же пропорції.

Земля і воля

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.