Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:25:56

Інформаційний дайджест від податкової

14.03.2014   13:11Агенцiя

Новий сервіс убезпечить від помилок в електронній звітності
Міністерством доходів і зборів України впроваджено нову послугу для платників податків, яка дозволить уникнути помилок при формуванні податкової звітності.
Специфіка роботи сервісу полягає у своєчасному виявленні наявних помилок у наданій звітності та можливості їх виправлення без застосування фінансових санкцій.
Так, надіслана платником декларація з податку на додану вартість одразу ж проходить арифметичний контроль та співставлення даних з наявною інформацією у базах Міндоходів. У разі виявлення під час звірки ризиків, вони одразу ж формуються в електронне повідомлення та надсилаються платнику для самостійного коригування податкової звітності.
За словами фахівців Міндоходів, такий обмін інформацією сприяє зниженню податкового тиску на платника податків та поліпшенню партнерських відносин з легальним бізнесом.   

Не забудьте подати звіт з ЄСВ у разі припинення діяльності
          У випадку припинення діяльності без правонаступника або зняття з обліку в органах доходів і зборів страхувальник зобов’язаний подати звіт за останній звітний період до дати зняття з обліку та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались.
Процедуру зняття з обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування в органах доходів і зборів передбачено Порядком обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положенням про реєстр страхувальників, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 458, яким, зокрема, визначено, що датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.
Якщо при припиненні страхувальника є правонаступник, звіт до органу доходів і зборів подається правонаступником, якщо правонаступництво підтверджено установчими документами. Така умова передбачена п. 2.12 Порядку формування та подання страхувальником звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
До речі, за словами начальника відділу адміністрування єдиного соціального внеску Галини Мушенок за два  місяці поточного року надходження з ЄСВ склали 189,2 млн.грн.

Задекларуйте доходи у разі продажу авто
ДПІ у м. Чернігові  нагадує, що дохід, отриманий фізичною особою-громадянином України від продажу (обміну) протягом року двох і більше об’єктів рухомого майна, в тому числі у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.
         Оподаткування зазначених операцій, що здійснюються фізичними особами-нерезидентами, здійснюється за ставкою 15% (17%).
Разом з цим, якщо податок на доходи фізичних осіб від продажу рухомого майна сплачений до бюджету до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то такий продавець не зобов’язаний подавати податкову декларацію про отримані доходи від таких операцій до органу Міндоходів.
         Якщо ж податок не сплачено до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то продавець зобов’язаний до 1 травня подати до органу Міндоходів за місцем своєї реєстрації декларацію про майновий стан і доходи.
         Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначений ст. 173 Податкового кодексу України.

Розпочав роботу електронний сервіс “Реєстр страхувальників”
На веб-порталі Міністерства доходів і зборів України запрацював новий електронний  сервіс „Реєстр страхувальників”.
Відтепер платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва.
Для отримання інформації з Реєстру страхувальників достатньо знати ім`я, прізвище та по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта.
Інформація з реєстру страхувальників оновлюватиметься щодекадно до 1, 11, 21 числа кожного місяця.
Скористатись сервісом можна на офіційному веб-порталі Міндоходів за посиланням http://minrd.gov.ua/esv.

Школярам міста про конкурс  «Очима дитини про бюджет країни»
Державна податкова інспекція у м. Чернігові повідомляє школярам міста про те, що триває  1 етап нового Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості „Очима дитини про бюджет країни”.
Конкурс проводиться за напрямами дитячої творчої діяльності з податкової та митної тематики: художні твори; комп’ютерна графіка (комп’ютерна анімація); літературні твори.
Шановні школярі міста Чернігова! Запрошуємо вас взяти участь в конкурсі та висловити своє бачення та розуміння ролі, значення та місця податків, зборів, платежів у житті держави і суспільства. Роботи оформлені належним чином ви можете надати не пізніше 30 березня 2014 року до ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області за адресою: вул. Кирпоноса, буд. 28.  Телефон для довідок: 652854.

Оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій
Для зручності платників податків до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій додано ще 10 моделей.
Загалом користувачам техніки запропоновано 101 модель реєстраторів, які  відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів доходів і зборів в електронній формі.
          Електронна форма звітування не лише спростила процедури подання звітності, а й заощадила платникам час та кошти, оскільки вже не потрібно накопичувати велику кількість первинних документів на паперовій стрічці.   
           Крім того, такий формат звітування дозволяє максимально зменшити кількість перевірок у сфері готівкових розрахунків.
З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів
http://minrd.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/reestri/94957.html.
Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 03.03.14 № 169.

Граничний строк сплати авансових платежів з ПДФО - 14 березня 2014 року
Фізичні особи – підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховують самостійно. Розмір таких платежів повинен становити не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах).
Авансові платежі сплачуються платником до бюджету по 25 відсотків щокварталу у терміни до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада (пп.177.5.1 п.177.5 ст. 177 Податкового кодексу України).
Таким чином, 14 березня 2014 року є граничним днем сплати підприємцями авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб.
Водночас, у разі зменшення суми отриманого доходу за попередній квартал поточного року більш ніж на 20 відсотків у порівнянні з розрахунковою сумою доходу на такий квартал, платник податку має право зменшити суму авансового платежу, що підлягає сплаті у наступний строк, встановлений пп.177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Кодексу пропорційно зменшенню суми зазначеного доходу. Для такого зменшення суми авансового платежу фізичною особою – підприємцем до настання строку сплати такого  авансового платежу до контролюючого органу  подається заява у довільній формі, що містить розрахунок зменшення суми авансового платежу та коротке пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу.
Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, визначено ст.177 Податкового кодексу

На допомогу бухгалтерам

П’ятниця, 14 березня, – останній день сплати таких податків і зборів:


     - авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб фізичними особами – суб'єктами підприємницької діяльності;
     - авансових платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами – суб'єктами підприємницької діяльності (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування);
    -  збору за провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями (з придбанням торгового патенту) за квітень 2014 року;
      - збору за здійснення діяльності у сфері розваг (з придбанням торгового патенту) за II квартал 2014 року.

Цього ж дня закінчується термін подання:
     - звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1) за лютий 2014 року, якщо не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв'язку; довідки про використані розрахункові книжки;
     -  заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з II кварталу 2014 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік.

У четвер, 20 березня, – останній день подання такої звітності:

      - податкової декларації з податку на додану вартість за лютий 2014 року;
     - копій записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за лютий 2014 року в електронному вигляді усіма платниками податку;
     -  декларації з акцизного податку за лютий 2014 року;
     - податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за лютий 2014 року;
      - податкової декларації зі збору за користування радіочастотним ресурсом України за лютий 2014 року;
      - розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства за лютий 2014 року;
      - звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4 (місячна)) за лютий 2014 року.

Цього ж дня закінчується термін сплати таких платежів:
     -  авансового внеску з єдиного податку за березень 2014 року платниками, віднесеними до 1 та 2 груп;
      - єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з доходу за лютий 2014 року.

П’ятниця, 21 березня, – останній день подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з II кварталу 2014 року.

У п’ятницю, 28 березня, закінчується термін сплати таких платежів:
      - авансових внесків з податку на прибуток за березень 2014 року;
      - податку на додану вартість за лютий 2014 року;
      - акцизного податку за лютий 2014 року;
      - плати за землю за лютий 2014 року;
      - фіксованого сільськогосподарського податку за лютий 2014 року;  
      - збору за користування радіочастотним ресурсом за лютий 2014 року;  
      - збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства за лютий 2014 року;
      - податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу, за лютий 2014 року.
Звертаємо увагу, що на відміну від граничних строків подання звітності, які переносяться на наступний за вихідним або святковим робочий день, для строків сплати податків та зборів у Податковому кодексі України таке перенесення не передбачено. Тому податки та збори, останній строк сплати яких спливає у неробочий (вихідний або святковий) день, слід сплатити напередодні.
Довідки за  тел.: 15-07, 65-28-25,65-28-67

До уваги тих, хто складає  податкові накладні

Податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку у контролюючому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість.
Якщо не зареєстровані платниками податку на додану вартість філії та інші структурні підрозділи платника податку самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник податку, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання податкових накладних. Для цього платник податку повинен кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий числовий номер, про що має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника податку на додану вартість.
При складанні податкової накладної філією чи іншим структурним підрозділом платника податку в податковій накладній зазначаються найменування головного підприємства, зареєстрованого як платник податку, що визначене статутними документами, та найменування такої філії (структурного підрозділу).
Під час виконання договорів про спільну діяльність податкова накладна складається особою, яка веде облік результатів такої діяльності та відповідальна за утримання і внесення податку до бюджету. Облік результатів спільної діяльності ведеться такою особою у загальновстановленому порядку окремо від обліку господарських результатів такої особи.
При здійсненні господарських операцій, пов’язаних з використанням майна, отриманого в управління за договорами про управління майном, податкова накладна складається особою – управителем майна, яка веде окремий облік з податку на додану вартість таких господарських операцій та відповідальна за утримання і внесення податку до бюджету.
У разі надання нерезидентом послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, податкова накладна складається зареєстрованим на території України платником податку – покупцем (отримувачем).
Суб’єкти підприємницької діяльності, що перейшли на спрощену систему оподаткування, яка не передбачає сплати податку на додану вартість або передбачає його нарахування за іншими ставками, ніж визначені підпунктом «а» пункту 193.1 статті 193 розділу V з урахуванням положень пункту 10 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України, втрачають право на складання податкової накладної.
Податкова накладна вважається недійсною у разі її заповнення іншою особою, ніж зазначена вище.
Крім того, у разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, включаючи постачання на експорт, здійснення операцій у рахунок  оплати праці фізичних осіб , що перебувають у трудових  відносинах з платником податку, у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний ІПН  «400000000000».
У разі складання  податкової накладної покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний ІПН  «300000000000»,  а у разі, якщо такі послуги не призначаються для використання у господарській діяльності або придбані з метою їх використання для постачання  послуг за межами митної території України або послуг, місце постачання яких визначається відповідно до п. 186.3 ст,186 Податкового кодексу – умовний ІПН  «200000000000».
Нагадаємо, з 1 березня 2014 року податкову накладну потрібно складати за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.01.2014 р. № 10 «Про затвердження Форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної».

 Інформаційно – комунікаційний сектор
 ДПІ у м. Чернігові



 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини