Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:12:46

Парадокси вітчизняного виробництва: корів на тисячу менше, молока - на дві тисячі більше

12.03.2014   11:12Агенцiя

У селі Буда Корюківського району молоко з господарств населення беруть по 4 гривні за літр!

Такій оплаті не повірили у селі Бірківка Менського району:

— Та ви що?! У нас приймають по 2 гривні 40 копійок. У Городнянському районі така ж низька ціна.

— У нас за рік череда скоротилася на 20 корів, — поінформувала сільський голова Дроздовиці Ніна Мамай. — Молока, ясна річ, менше. Торік відправили у далеку Бобровицю 76 тонн молока, а в Городню — 56 тонн. Думалося, що дотації за молодняк стимулюватимуть зростання поголів’я, та, на жаль, населення старіє і не всі мають сили утримувати корів.

У Щорському районі вартість молока дещо вища.

— У нашому селі аж три заводи заготовляють сировину, — розповіла сільський голова Кучинівки Валентина Карась. — Приїжджають молоковози з Мени, Чернігова, Ічні. Тому велика конкуренція! За літр молока платять по 2 гривні 60 копійок. Корів, слава Богу, 415! На одну за рік збільшилося поголів’я. Один із молокозаводів почав привозити апарат, який визначає жирність. Добросовісним господарям стало вигідніше, адже за якісне молоко і оплата вища. Тому, думаю, сільчани цьому заводу віддаватимуть перевагу.

Чому в північному Корюківському районі у третині сіл вартість сирого молока доскочила до 3,7 гривні за літр? Через, як з’ясувалося, відкриття у Буді міні-цеху з виробництва сиру.

— У нашому селі колись була їдальня для працівників фабрики технічних паперів, — повідомила жителька Буди Наталія Солодка. — Приватний підприємець переобладнав наприкінці минулого року те приміщення під сирцех. Закуповують щодня до 10 тонн молока. Щоб люди охочіше здавали, підняли ціну. У нас у Буді — аж до 4 гривень. А в інших селах трішки менше. Заготовляють молоко і в кількох селах Щорського району. Розплачуються щодня. Плюс дають сироватку, що дуже вигідно.

— Для населення, зрозуміло, запропоновані підприємцем з Буди умови привабливі, — зазначила заступник директора департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Римма Олексенко. — Думаю, що переробник на першому етапі своєї діяльності у такий спосіб мотивує господарів до співпраці. Водночас зазначу, що окремі сільгосппідприємства краю здають заводам молоко і по 5 гривень за літр. Адже забезпечують високу його якість. І це по-справжньому вигідно переробникам, бо з такої сировини легше отримати якісну продукцію.

...За підсумками року на Чернігівщині ще є 131 тисяча корів. У сільгосппідприємствах дійна череда поріділа на тисячу голів, у господарствах населення — на 2,5 тисячі. Цифри ніби означають, що у молокопереробних підприємств знову скоротяться обсяги заготівлі сировини. А відтак переробники змушені будуть, аби вижити у конкурентних реаліях, підвищувати заготівельні ціни. Однак чи підніметься вартість молока скрізь у селах до, приміром, 4 гривень за літр, важко сказати. На Придесенні при скороченні поголів’я водночас зростає виробництво молока на сучасних тваринницьких комплексах, продуктивність дійного стада. Так, загалом в області, якщо вірити офіційній статистиці, у 2013-му вироблено на 2 тисячі тонн молока більше, ніж у попередній рік.

Сергій Павленко, Голос України

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини