Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:03:45

Інформаційний дайджест від податкової

09.01.2014   20:55

Основна увага приділена термінам звітів приватних підприємців та формам документів

За 2013 рік приватні підприємці на загальній системі звітують по 10 лютого 2014 року включно

ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області  нагадує, що фізичні особи – підприємці за підсумками 2013 року надають податкові декларації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового)  року, тобто по 10 лютого 2014 року включно.

Підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, надають Податкову декларацію про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 року № 1395 (із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства фінансів України від 03.02.12 р. № 84 та від 06.07.12 р. № 806) та додаток 5 до Декларації.

Платникам єдиного податку 1 та 2 групи

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи повинні подати податкову декларацію платника єдиного податку у  строк, встановлений  для річного податкового (звітного) періоду, а саме - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Тобто, за 2013 рік останній день подання податкової декларації – 3 березня 2014 року.

Форма податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.11р.  № 1688 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2012р. № 1159).

Платникам єдиного податку 3 та 5 групи

Платники єдиного податку фізичні особи-підприємці  третьої та п’ятої групи подають податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця у строк, встановлений для квартального податкового (звітного) періоду, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

За 2013 рік термін подання податкової декларації – по 10 лютого 2013 року включно.

Форма податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.11 № 1688 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2012 № 1159).

Змінено ставки акцизного податку у 2014 році


З 1 січня 2014 року підвищуються ставки акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00) з 29 гривень до 32 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.
Також збільшуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби згідно з УКТ ЗЕД 2402 20 90 10 „Сигарети без фільтра, цигарки” до 77,50 грн. за 1 тис. шт., за кодом товару УКТ ЗЕД 2402 20 90 20 „Сигарети з фільтром” – 173,20 грн. за 1 тис. шт.

Мінімальне акцизне податкове зобов’язання становитиме 101,60 грн. за 1 тис. шт. сигарет без фільтра, цигарок та 231,70 грн. за 1 тис. шт. сигарет з фільтром. Відсоткова акцизна ставка залишається без змін – 12%.
Дана норма передбачена пунктом 6 підрозділу 5 розділу XX Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Платникам про ставки податку на прибуток та ПДВ

Починаючи з січня 2014 року, знижено ставку податку на прибуток підприємств до 18 відсотків. Така ставка цього платежу діятиме по 31 грудня 2014 року включно, а з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2015 року становитиме 17 відсотків.
Зниження ставки з податку на додану вартість до 17 відсотків перенесено на 1 січня 2015 року. Відтак, у 2014 році ставка цього податку залишається незмінною. Тому податкові зобов’язання з податку на додану вартість, що виникають з 1 січня по 31 грудня 2014  оподатковуються за ставкою 20 відсотків.
Ці зміни  передбачені Законом України від 19 грудня 2013р. №713 „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків” .
З детальнішими роз’ясненнями з даного питання можна ознайомитися на веб-порталі Міністерства доходів і зборів  (minrd.gov.ua).    

Легалізація заробітної плати – одне з пріоритетних завдань  Міндоходів


Конституція України гарантує кожному громадянину право на належні, безпечні й здорові умови праці. У цьому напрямі формується соціальна політика держави. Органи доходів і зборів докладають максимум зусиль для забезпечення конституційних прав громадян.

«На жаль, на сьогоднішній день зарплата «у конвертах» - негативне явище в українському суспільстві»,- зазначив заступник начальника ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області В.Мехед під час проведення брифінгу.
Працівники, які отримують таку заробітну плату, як свідчать практика, зазвичай стикаються з наступними проблемами:
-   відмова у виплаті належної заробітної плати через виникнення конфлікту з роботодавцем;
-   відмова в оплаті щорічної відпустки або компенсації за неї;
-   неможливість отримання повної або часткової компенсації за лікарняним листком;
-   втрата права на соціальне забезпечення в разі безробіття, народження дитини тощо;
-   низька пенсія через те, що перерахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відбувалось не в повному обсязі;
-   позбавлення соціального захисту в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Заступник начальник інспекції Володимир Мехед відмітив, що за 2013 рік до місцевого бюджету надійшло 409,8  млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Фахівці Міндоходів постійно проводять роботу з метою упередження та викриття незаконних операцій  ухилення від сплати податків, а також у напрямку ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати та недопущення виплати у розмірах, менших за законодавчо встановлений рівень.
Так, за 2013 рік працівниками інспекції проведено 282 зустрічі з керівниками та бухгалтерами підприємств, які виплачують заробітну плату на рівні або нижче встановленого законодавством мінімального рівня. Внаслідок проведених співбесід сума надходжень до бюджету з податку на доходи фізичних осіб зросла на  1 млн. грн.

Протягом року легалізовано 1265 робочих місць. Залучено до державної реєстрації  151 особу.

У результаті проведення індивідуально - роз’яснювальної роботи  з керівниками підприємств  погашено  більше 9 млн. грн. заборгованості  з заробітної плати, що поповнило бюджет на 1,3 млн.грн. сплаченого податку.

На закінчення заходу посадовець звернувся  до роботодавців: «Не залишайте людей, які працюють поруч з вами кожен день без соціальних гарантій!  Пам’ятайте, що від розміру та своєчасності виплати заробітної плати залежить не тільки стабільність надходжень до місцевих бюджетів, а  й  підвищення добробуту кожного громадянина країни».

Єдиний внесок не нараховується на вартість дитячих новорічних подарунків


Відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску  на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для роботодавців базою для нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом про оплату праці, та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
Переліком № 1170 визначено види виплат, на які не нараховується єдиний внесок.
Згідно з п. 8 розділу ІІ цього Переліку вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників не є базою для нарахування єдиного внеску.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини