Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:21:46

Підприємці, які обмежують право споживачів розраховуватися платіжними картками, будуть нести відповідальність

03.10.2013   11:24Агенцiя

Уряд підтримав підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України проект постанови КМУ, яким, з метою захисту прав споживачів при використанні платіжних засобів, вносяться зміни до Положення про порядок накладання та стягнення штрафів.

Так, документ передбачає, що в разі відмови споживачу у наданні послуги, у даному випадку – неможливості розрахуватись за товари чи послуги електронними засобами платежу, вводиться нова норма адміністративної відповідальності.

А саме, за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів щодо можливості розраховуватись платіжними картками на суб’єктів господарювання накладається стягнення у вигляді штрафу у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків.

Закон забороняє у будь-який спосіб обмежувати використання споживачем електронних платіжних засобів, якщо відповідно до законодавства продавець зобов'язаний приймати їх до сплати.

«Таким чином, з прийняттям зазначеної постанови споживачі можуть вимагати у всіх суб‘єктів господарювання, де встановлені касові апарати, приймати в оплату електронні засоби платежу. У разі відмови у проведенні розрахунку споживачі можуть звертатися за захистом своїх прав до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів», - зазначив заступник директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергій Литвиненко.


Прес-служба Мінекономрозвитку

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.