Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:44:40

Кукурудзяні війни: «маленький Кавказ» на Чернігівщині

11.09.2013   09:09Агенцiя

Наприкінці серпня Срібнянський район Чернігівщини отримав свою хвилину слави на українському телебаченні: на центральних каналах показали сюжет про запеклий конфлікт на кукурудзяних полях.

* Одна зі сторін конфлікту  – товариство «Батьківщина», посадові особи якого стверджують, що земля, навколо якої виникла суперечка, - їхня, вони її обробляли і засівали; відповідно, їхній і врожай. Друга сторона – компанія «Дружба Нова», що з 2010 року вони обробляють ці поля на основі договору з фермером Іваном Борсуком, якому районна адміністрація надала у розпорядження ці землі.

Класичний, здавалося б, господарський  спір між двома підприємствами несподівано перетворився на кримінальний трилер із перестрілками, погонями і тяжкими травмами.

Саме це і показали у  вечірніх телевізійних новинах: суцільна плутанина у кукурудзі, де хтось  когось блокував і хтось у когось стріляв, обурені місцеві мешканці і битва за врожай у прямому сенсі цього вислову. Знімальним групам, яким до вечора треба встигнути видати матеріал в ефір, немає коли з’ясовувати справжню суть подій. Їхня мета – сенсація, і в даному випадку вона полягає у тому, що збір врожаю кукурудзи на Чернігівщині перетворився на кривавий бойовик.

Щоб з’ясувати, що насправді відбувалося на полі, яке побачила вся Україна, ми провели невелике розслідування, опитавши очевидців та зібравши інформацію із відкритих джерел.

Хроніка подій

Вранці 26 серпня на кукурудзяне поле поблизу села Поділ Срібнянського району виїхала техніка «Дружби Нової». Комбайни і трактори товариства їхали на роботи у супроводі охорони, оскільки напередодні, 25 серпня, відбувалися спроби заблокувати роботу підприємства у цьому районі.

Комбайни пропрацювали близько години, коли на полі з’явилися трактори і легкові автомобілі «Батьківщини», які заблокували збір урожаю. В одному з цих авто приїхали директор «Батьківщини» Олег Миколайович Дмитренко, його батько Микола Михайлович Дмитренко, їхній юрист та начальник охорони підприємства. Роботи припинилися. Згодом УАЗ, який блокував один із комбайнів «Дружби Нової», від’їхав з поля, а за півгодини повернувся разом із автомобілем Lexus. З обох машин вийшли дванадцять осіб кавказької національності (як згодом з’ясувалося, осетини – невисокі на зріст і руді) у супроводі Олега Дмитренка.

Осетини були озброєні мисливськими рушницями і ножами, один із них  мав також пістолет. Щойно прибувши на поле, вони відкрили вогонь із вогнепальної зброї по колесах комбайнів «Дружби Нової». Механізаторів, які позачинялися в кабінах комбайнів, вони залякували погрозами на зразок «Заріжу тебе і переріжу всю твою сім’ю. Знайду у будь-якому місті». Ці люди досі бояться за своє життя і розповідають про пережите тільки на умовах повної анонімності.

Один із кавказців вдарив охоронця «Дружби Нової» пістолетом в обличчя. Той впав і знепритомнів. Двоє інших охоронців підхопили  його під руки і відтягли до свого  автомобіля. Хлопця госпіталізували  із рваною раною голови та струсом мозку.

Люди тікали в кукурудзу, оскільки бойовики з Кавказького  регіону поводилися вкрай агресивно, були неприродно збуджені, голосно  кричали. Очевидці підозрюють, що осетини  були під впливом наркотичних засобів. Від своїх машин до комбайнів вони рухалися, тримаючи зброю високо над головою, щоб її було видно усім присутнім.

Як розповідають свідки подій, осетини також причепилися до одного з працівників «Батьківщини» - водія автомобіля КРАЗ, який приїхав  на поле, коли там уже орудували  кавказці. У ситуацію втрутився начальник безпеки «Батьківщини» і сам Дмитренко, який пояснив бойовикам, що цю людину чіпати не треба, бо вона працює на них.

Постраждав і один із двох працівників міліції, які прибули  на місце подій. Він спробував  зателефонувати своєму керівництву, щоб  доповісти про приїзд озброєного угруповання, але був повалений на землю сильним ударом в обличчя. У обох міліціонерів відібрали мобільні телефони.

Порізавши колеса трьох комбайнів, осетини завантажилися у свої дві машини і разом із Дмитренком поїхали у тому ж напрямку, з якого прибули. Згодом з’ясувалося, що працівників «Батьківщини» попередили, що треба тікати, щойно на полі з’явиться Lexus, бо люди, які приїдуть «наводити порядок», не перебиратимуть, де свої, а де чужі.

Коли осетини поїхали, на поле для проведення слідчих дій  прибули слідчі Срібнянського райвідділу міліції. Згодом нападників оголосили у розшук, а 4 вересня осетинів і Олега Дмитренка було затримано.

До того, як на спірному полі «Батьківщина» реалізувала сюрреалістичний  сценарій із горцями під амфетаміном у головних ролях, міліція не втручалася у ситуацію із блокуванням техніки і перешкоджанням проведенню польових робіт. Міліціонери заявляли, що судовий конфлікт між двома підприємствами триває вже три роки. Функціональність працівників міліції різко підвищилася тільки після того, як їх колега отримав удар у голову і позбувся мобільного телефону.

Коли стали відомі особи  затриманих разом із Дмитренком нападників, з’ясувалося, що один із затриманих Олег Кривобок уже проходив по кримінальній справі по перестрілці з вогнепальної зброї у Голосіївському парку Києва.

Де заритий собака

Будь-який власник чи законний користувач землі, у якого є майновий конфлікт з іншим суб’єктом господарювання, зазвичай звертається за захистом своїх законних прав та інтересів до суду, а не до уродженців Східного Кавказу.

Конфлікт між підприємствами «Батьківщина» і «Дружба Нова», як вірно зазначали у міліції, триває вже три роки. «Батьківщина» в особі директора Дмитренка справді раніше обробляла ці землі, але з 2010 року вказані дві з половиною тисячі гектарів землі у Срібнянському районі Чернігівської області передані фермеру Івану Борсуку на правах оренди. Це можна перевірити у кадастровому реєстрі, а також по правовстановлюючих документах. Борсук, у свою чергу, має угоду з товариством «Дружба Нова», яке, згідно з договором, обробляє вказані землі.

У червні 2013 року «Дружбу  Нову» купила компанія «Кернел» - одна з найпотужніших агропромислових компаній України, земельний банк якої налічує понад чотириста тисяч гектарів землі. І якщо раніше «Дружбі Новій» і Борсуку не вдавалося відстояти свою землю, яка з 2010 року незаконно використовувалася «Батьківщиною», то позиція «Кернела» у цьому питанні значно менш гнучка: вони не пускають нікого на свої землі.

У компанії стверджують, що першим їх кроком після купівлі «Дружби  Нової» став аудит договорів оренди землі та встановлення точного географічного розташування всіх ділянок, що належать товариству. Зараз компанія збирає врожай на ста тисячах гектарів «Дружби Нової», і більше ніде, крім Срібнянського району, не виникло жодного подібного конфлікту.

У відкритих джерелах доступна інформація про те, що «Кернел» оперує 400 тисячами гектарів землі. Компанія існує з 1995 року, і за вісімнадцять років її діяльності жодної історії, пов'язаної з рейдерством чи силовими методами вирішення конфліктів, не було. Та й цифра у дві тисячі гектар для найбільшого в Україні публічного агрохолдингу, що має 70 % іноземних інвестицій, не настільки важлива, щоб підривати свою репутацію, безпідставно претендуючи на чужі землі.

«Батьківщина» заявляє, що вона посіяла і виростила кукурудзу, а врожай 25 серпня почала збирати «Дружба-Нова», яка встигла обмолотили 250 гектарів. В товаристві також зазначають, що до того, як їх взяли в оренду, це були землі запасу (резерву). «Борсук цей врожай не сіяв, землю не орав, то на яких підставах збирає?», - запитують у «Батьківщині».

У «Кернелі» повідомляють, що компанія не володіє точними даними про те, хто засівав вказані площі, оскільки на момент проведення весняно-польових робіт «Кернел» ще не був власником підприємства. «Ми відкрито і публічно збираємо врожай на землях, які ми орендуємо на законних підставах. Він вивозиться на державний елеватор. Той, хто на підставі відповідних договорів чи на інших умовах обробляв і засівав вказані землі та має законне право на врожай, може звернутися із цими документами до нас чи до суду, і відповідне рішення буде прийнято. «Кернел» є публічною компанією і вирішує усі спори у судовому порядку, а не на полі і не силовими методами», - заявив генеральний директор агробізнесу «Кернел» Євген Осипов.

Правова позиція «Батьківщини»  значно слабша: вони не надають жодних документів, а у публікаціях у місцевій пресі свої дії товариство обґрунтовує, зокрема, листом голови Срібнянської районної адміністрації від 1 квітня 2013 року.

Тобто, «Кернел» має значно сильнішу юридичну позицію, а головний козир «Батьківщини» - звинувачення опонентів у збиранні чужого врожаю.  У компанії «Кернел», в свою чергу, заявляють, що збирають кукурудзу не для того, щоб забрати собі. Компанія з оборотом три мільярди доларів на рік заробляє виробництвом сільгосп продукції та соняшникової олії (торгові марки «Щедрий Дар», «Чумак», «Стожар»), експортом олії і зернових культур, наданням послуг на елеваторах і портових терміналах, а не крадіжкою чужої кукурудзи. За заявою «Кернела», збір кукурудзи на полях Чернігівщини пов'язаний з підготовкою ґрунту під озимі культури, а зібране зерно відвантажується на державний елеватор та буде передано компанії, яка доведе свою причетність до нього.

Київський візитер

На прес-конференції у  Чернігові 6 вересня керівництво  «Батьківщини» залучило до відстоювання своєї позиції голову «Антирейдерського союзу підприємців України» Андрія Семидідька. Невідомо, що підштовхнуло батька і сина Дмитренків на такий по-справжньому відчайдушний крок, але запрошення колись скандально відомого пособництвом рейдерам київського гастролера неможливо розцінити інакше, як повну юридичну капітуляцію «Батьківщини».

У середині двотисячних років, коли рейдерські захоплення стали повсякденною практикою переділу власності, Андрій Семидідько і його «Антирейдерський союз» не проминали жодного гучного скандалу. Під час кожної нової рейдерської атаки Семидідько підтримував ту зі сторін конфлікту, що погоджувалася оплачувати його послуги. Найбільш скандальною акцією «антирейдерів» стало захоплення коньячного заводу «Таврія» у 2009 році, що супроводжувалося справжніми бойовими діями: бійці із застосуванням вогнепальної зброї брали штурмом адміністративну будівлю заводу, з даху якого відстрілювалася охорона. В хід ішов також сльозогінний газ, світло шумові гранати та пляшки із запалювальною сумішшю. Активну участь в організації бойових дій брав сам Андрій Семидідько, за що після успішного завершення операції навіть отримав письмову подяку від нових власників підприємства.

Не дивно, що з таким способом самореалізації Семидідько зацікавив правоохоронні органи: у 2012 році проти нього було порушено кримінальну справу, яку досить мляво, то закриваючи, то знову відкриваючи, розслідує прокуратура.

Існують дані про те, що Андрій Семидідько напряму причетний до озброєного нападу на техніку та працівників «Дружби Нової» 26 серпня. Семидідько як громадський діяч не викликає довіри, а в даному випадку ще й виступає на стороні компанії, яка вдається до послуг озброєних осетин.

Сьогодні, коли рейдерство перестало бути масовим явищем, а скандальна репутація «Антирейдера» працює проти нього, Семидідько заробляє гроші на компаніях, позиція в суді у яких безперспективна. Виступаючи на боці однієї зі сторін конфлікту, вн діє виключно з корисливих спонукань.

Якби власники «Батьківщини» замість того, щоб платити відставним скандалістам із Києва, витратили гроші на професійного юриста, результат був би набагато кращим.

Крапки над «і»

Дії товариства «Батьківщина»  із роздмухування кукурудзяного  конфлікту викликають закономірне  здивування. І справді, навіщо у присутності  десятків свідків і представників  міліції привозити на поле, навіть якщо вважати його спірним, озброєних  бандитів із такою характерною зовнішністю? Не треба бути Альбертом Ейнштейном, щоб передбачити, що прямим наслідком  цієї дії є притягнення до кримінальної відповідальності і непогана перспектива  тюремного строку. Чому замість того, щоб звернутися до суду чи сісти за стіл переговорів із опонентами, Дмитренки проводять прес-конференції із запрошенням київських «експертів» сумнівної кондиції?

Звернення до єдиного реєстру  досудових розслідувань проливає світло на особливості роботи директора  «Батьківщини». Міліцією розслідуються  кримінальні провадження щодо ухилення Олега Дмитренка від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (мова йде про мільйони гривень. Відносно нього зареєстроване також кримінальні провадження щодо умисного невиконання судового рішення та щодо привласнення майна двох підприємств – «Сільгоспсервіс» та «Срібнерайагросервіс». Крім того, Господарським судом Чернігівської області відкрито провадження у справі про банкрутство СТОВ «Батьківщина».

Виявилося, що підприємство Дмитренка прямо-таки спеціалізується на земельних конфліктах: суперечки з фермерами спалахують у них чи не щороку, в тому числі й через те, що в «Батьківщині» не мають звички належним чином оформлювати необхідну документацію.

Є також зафіксовані факти використання цим товариством державних земель, в тому числі земель запасу, без оформлення будь-якого права на використання. Відповідно, до бюджету не сплачується жодних коштів. Прилуцький міжрайонний прокурор на підставі актів Держземінспекції звернувся до господарського суду Чернігівської області із позовом про стягнення зі СТОВ «Батьківщина» шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок.

Набула поширення також  практика використання «Батьківщиною» паїв селян, термін оренди яких за договорами закінчився, а нові договори не укладалися. З двадцяти тисяч гектарів землі, які використовує це товариство, тільки чотири тисячі оформлені належним чином.

Такий букет добрих справ  Олега Дмитренка і його підприємства може свідчити про одне з двох: або він абсолютно впевнений у своїй безкарності, або працює за принципом «все або нічого», ризикуючи своїм майном і навіть свободою заради досягнення гегемонії районного масштабу. Щодо впевненості – у районі давно ходять чутки, що Дмитренко користувався покровительством народного депутата Олега Ляшка, який у міру своїх можливостей лобіював інтереси «Батьківщини» в державних органах. Згодом на ґрунті фінансових непорозумінь партнерство з Ляшком припинилося, натомість у «Батьківщині» знайшли собі іншого високопоставленого покровителя – народного депутата-регіонала, олімпійського чемпіона з вільної боротьби Ельбруса Тадеєва. Пан Тадеєв у Верховній Раді відомий в основному активною участю у парламентський бійках. Як професійний борець, він добре вміє давати тумаків опозиціонерам. Сам він родом із північного Кавказу, що ще раз вказує на приналежність осетинських бійців, що напали на поля «Дружби Нової», до «Батьківщини» та покровителів цього товариства.

Як  би там не було, історія виходить заплутана. Кожна з фірм гне свою лінію, відстоює свою позицію і намагається довести неправомірність дій іншої. В будь-якому разі, зрозуміло те, що компанія, яка повністю впевнена у своїй правоті, відстоюватиме свої інтереси правовими методами, і аж ніяк не з ножем і пістолетом. Тому вихід із ситуації, що склалася, тільки один – треба йти до суду, і нехай спір вирішує суд, а не озброєні кавказці.

Любов Литовченко
*на правах реклами

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини