Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:43:10

Фонд соціального страхування інформує

18.02.2013   16:58Агенцiя

Наш співрозмовник – завідувач юридичного відділу виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності – Грищенко Олександр Вікторович.

Грищенко Олександр

Грищенко Олександр

- Олександре Вікторовичу, скажіть будь-ласка, яка роль відведена Фонду в частині контролю за дотриманням норм чинного законодавства у сфері соціального страхування?

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності забезпечує надання допомог з тимчасової непрацездатності, вагітності і пологів, на поховання, послуг з оздоровлення застрахованих осіб та членів їхніх сімей.
Статтею 28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” від 18.01.2001 року № 2240 передбачено здійснення контролю за дотриманням порядку використання страхувальниками коштів Фонду, достовірністю поданих ними та застрахованими особами відомостей.

Кошти, спрямовані на фінансування всіх видів допомог в області, збільшуються щороку у відповідності до зростання рівня оплати праці. У 2012 році на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг, направлено 124 млн. грн., тоді як у 2011 році – 114 млн. грн.

Отже, природною є необхідність проведення контрольних заходів з перевірки правомірного, ефективного та цільового використання коштів страхувальниками, а також відшкодування збитків, заподіяних бюджету Фонду. Виконавчою дирекцією Чернігівського обласного відділення Фонду і його робочими органами використовуються всі можливості щодо упередження незаконного заволодіння коштами Фонду. Розроблено дієві заходи для протидії зловживанням, в ході яких опротестовуються всі спроби присвоїти страхові кошти.

Контроль і подальше формування філософії страхувальника про безперспективність намірів діяти всупереч норм чинного законодавства у сфері соціального страхування є одним з пріоритетних завдань.

- Сьогодні роботодавці залучають вагітних жінок у так звані „шахрайські схеми”. Чи є така проблема в Чернігівській області?

Дійсно, декілька років тому в області була ситуація, коли суб’єкти підприємницької діяльності чи господарювання за злочинними схемами укладали з вагітними жінками трудові договори за декілька днів до початку відпустки по вагітності та пологах. Вони встановлювали їм необґрунтовано високі посадові оклади і виплачували премії, які значно перевищували заробітну плату інших працівників і керівника організації. Сумарно зарплата найманих вагітних жінок дорівнювала або наближалась до максимальних розмірів доходу, з якого справляються страхові внески і розраховується допомога (тобто штучно завищувався середній заробіток). Професійного досвіду і навичок для встановлення такого окладу в них не було.

Отже, згадані суб’єкти, не стільки були зацікавлені у працевлаштуванні вагітних, скільки в отриманні у такий спосіб невиправдано великих коштів із Фонду у вигляді відшкодування на виплату допомоги по вагітності і пологах.

При виявленні фактів виплати допомоги у великих розмірах працівниками робочих органів Фонду, по кожному випадку здійснювалися тематичні перевірки страхувальників і, в разі підозри на зловживання та вбачаючи ознаки шахрайства, пов’язаних з такими виплатами, матеріали направлялися для перевірок до правоохоронних органів. З грудня 2008 року фінансування витрат по „шахрайських схемах” було припинено.

Сьогодні цю проблему подолано, завдяки здійсненню контролю за кожним випадком нарахування допомоги у значних розмірах.

Глибоко переконаний, що кардинально вирішити її можливо лише шляхом внесення відповідних змін до Закону України № 2240, а саме „Сума допомоги по вагітності та пологах за весь період відпустки не повинна перевищувати суму заробітної плати (доходу), з якої сплачені страхові внески до Фонду, отриманої застрахованою особою за останні 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку, крім випадків, коли застрахована особа не отримувала заробітну плату у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У всіх випадках сума допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць для застрахованої особи не може бути менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку”.

Розмовляла Вікторія Дудко

Останні новини Чернігівщини

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION