Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 09:56:35

У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола

25.03.2024   12:36Агенцiя

24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині, який знаходиться в історичному помешканні обласної організації Народного Руху України (з лютого 1990 р.), проведено круглий стіл до 25-х роковин від дня смерті В’ячеслава ЧОРНОВОЛА, державного, громадського, політичного діяча, журналіста, народного депутата України I—III скликань, одного з лідерів українського правозахисного руху, багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України (посмертно).

На захід зібралися рухівці – борці за незалежність України в XX столітті, які розповіли про особисті спогади про цього легендарного українського патріота, та співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

«25 березня 1999 року, тобто 25 років тому, В’ячеслав Чорновіл загинув в автомобільній катастрофі під Борисполем за нез’ясованих обставин. Багато хто вважає це політичним убивством напередодні майбутніх президентських виборів. Колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша припускав, що Чорновола після аварії добили кількома ударами кастета. Похорони В’ячеслава Чорновола в Києві зібрали до 200 тисяч людей. Сьогодні наш захід присвячуємо його заповітам. Це мабуть найкраща форма вшанування пам’яті про цього видатного борця за незалежність України в XX столітті, активного учасника українського державотворення», — повідомив Сергій Черняков, ведучий заходу, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«У 1997 році В’ячеслав Максимович висловив думку, яку зараз багато з співвітчизників згадує як пророчу: «Над Україною нависає зловісна двоголова тінь російського імперіалізму, який тільки й чекає остаточного колапсу нашого суспільства, щоб запустити хижі пазурі в живе тіло нашого народу». Російська агресія з 20 лютого 2014 року стала підтвердженням цього застереженням. Як всім нам діяти у цій війні з рашистами? Заповіт Чорновола: «Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи, щоб не довелося гірко любити її — втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі». Всім байдужим і диванним патріотам він нагадав про їхню персональну відповідальність за долю країни: «Україна розпочинається з тебе». Наскільки актуально це в наш час!», — зауважив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті.

«В’ячеслав Чорновіл формально був другим головою Народного Руху України. Як відомо, на перших президентських виборах 1 грудня 1991 року за нього проголосувало 7.420.727 українців (23,27%). Так і він, і Рух були в опозиції до діючої влади у відновленій незалежній Україні, але, на цьому важливо наголосити, саме в конструктивній опозиції. Тобто, рухівці на чолі з ним в політичному житті, парламенті завжди виступали і підтримували всі рішення на користь національних інтересів країни. У 1990-ті роки вони невтомно боролися за зміцнення української обороноздатності, вступ України в НАТО і ЄС, її рішуче позбавлення важкої російської колоніальної спадщини. Ми зараз тільки на шляху реалізації цих стратегічних заповітів Чорновола та інших українських патріотів», — наголосив Василь Чепурний, журналіст газети «Голос України», почесний голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

«На мою особисту думку, В’ячеслав Чорновіл був першим у лавах саме політиків у колі українських національно-демократичних сил країни. Він зробив вагомий внесок в українське державотворення, формування когорти української патріотичної політичної еліти. Переконаний, що надзусилля Чорновола-політика вже проявилися під час цієї війни з російським імперіалізмом, а далі ще побачимо у новому поколінні вітчизняної владної еліти», — підкреслив Сергій Соломаха, громадський діяч.

Василь Чепурний, Сергій Соломаха, Сергій Черняков ініціювали встановлення меморіальної дошки на фасаді приміщення чернігівського Руху та інформаційного стенду про українського героя на вулиці В’ячеслава Чорновола у Чернігові. Цю пропозицію підтримали всі учасники круглого столу.

«Він блискучий оратор, говорив чітко, емоційно і просто, зрозуміло для всіх. Мені приємно згадати особисті зустрічі з В’ячеславом Максимовичем та його дружиною Атеною Пашко, знаною в Україні поетесою. Пам’ятаю, як на партійній вечірці ми обмінювались враженнями про сьогодення, читали свої вірші. Я тоді подарувала панові В’ячеславу свою збірку поезій «Козачка», яку він попросив підписати на згадку», — згадала Надія Галковська, поетеса та громадська діячка.

Вона прочитала свій авторський вірш «Незламана калина», який присвятила пам’яті В’ячеслава Чорновола.

Учасники круглого столу розпочали захід хвилиною мовчання в пам’ять про В’ячеслава Чорновола, всіх борців за незалежність України та її сучасних захисників, а завершили виконанням Державного гімну України.

Організатори круглого столу: Чернігівська обласна організація Народного Руху України, Чернігівське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за сприяння Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

 

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.