Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 10:00:15

“Я зійду колоском...” — програма народного хору до дня народження Анатолія Пашкевича

12.02.2024   16:23Агенцiя

“Мамина вишня”, “Степом, степом...”, “Довженкова земля”... Хто не знає ці пісні, що вже давно стали народними?..

 Їх автору —  видатному українському композитору і диригенту, народному артисту України Анатолію Пашкевичу 11 лютого виповнилося б 86 років. Він пішов з життя у 2005-му, у розквіті творчих сил. Але його мистецька спадщина зберігається послідовниками як безцінний скарб вітчизняної культури.


З 1989-го року життя Анатолія Пашкевича було пов’язане з Черніговом: він став художнім керівником колективу, який нині має статус Академічного народного хору обласного філармонійного центру. “Нев’янучий аромат народності, вплетений в мереживо його слів і музики, невичерпана і незрівняна любов до народної пісні по-справжньому підняла колектив на нові творчі сходинки”, — зазначають артисти хору. На Чернігівщині Анатолієм Пашкевичем були написані “Крик попелу”, “Чернігівські дзвони”, “Пролітали журавлі”, “Мамині руки” та багато інших композицій.
11 лютого 2024 року Академічний народний хор під орудою заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура представив публіці концертну програму “Я зійду колоском...”, приурочену до дня народження Анатолія Пашкевича. У програму увійшли твори, написані композитором на вірші українських авторів, обробки народних пісень, зроблені Анатолієм Пашкевичем і Володимиром Коцуром, інструментальні та вокально-хореографічні композиції. Для глядачів прозвучало багато відомих творів митця — в тому числі, “Мамина вишня”, “Степом, степом...”, “Пролітали журавлі”, “Перестигло в полі жито”... У концерті взяв участь заслужений артист України Олексій Биш.
Мистецтвознавці називають Анатолія Пашкевича самобутнім, неповторним майстром, який своєю творчістю визначив вектори розвитку народного хорового мистецтва. Програма Академічного народного хору “Я зійду колоском...”, яка прозвучала зі сцени Чернігівського обласного філармонійного центру, ще раз підкреслила: у творчості Маестро звучала і звучить сама українська душа.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
 

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини