Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:54:21

Книга до тисячоліття Великого Князівства Чернігівського

10.05.2023   10:24Агенцiя

8 травня презентовано друге, оновлене та розширене видання електронної версії книги «Владні інституції Чернігово-Сіверщини: ілюстрована історія». Присвячене воно 1000-літтю утворення Великого Князівства Чернігівського (1024 рік), що стало однієї з основ України, а підготовлено – Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації, Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки фонду Ганнса Зайделя. Автори – історики Володимир Бойко, Дмитро Казіміров, Сергій Лепявко.

Минуле владних інституцій Чернігово-Сіверщини не варто ототожнювати з  губернією чи областю. Згадані адміністративно-територіальні одиниці були накинуті імперією, це управлінські засоби її ствердження на українських землях, часом – криваві. Тому доцільніше наголошувати на власних багатовікових самобутніх традиціях державного управління та ціннісних орієнтирах, європейських у своїй основі, - зазначили автори під час презентації. Проходила вона за участі керівника апарату облдержадміністрації Наталії Мужикової (модератор зустрічі), першої заступниці голови обласної ради Ніни Лемеш, працівників музейних, архівних установ, науковців, викладачів університетів з Чернігова, Києва та Кракова.

«На теренах Чернігово-Сіверщини багато століть тому існувала та розвивалася величезна держава, що формувала свої владні інституції та управлінські традиції. Сьогодні маємо нагоду відкрити ці давні й маловідомі сторінки нашої славної історії, - наголосила Наталія Мужикова. - Але книга не лише про історію – на її сторінках ми можемо побачити всі територіальні громади Чернігівщини».

Видання представили автори. Володимир Бойко розповів про задум та структуру книги, наголосивши – вона покликана в популярній (переважно візуальній), легкодоступній формі розповісти читачеві про складні речі утворення та побудови держави, її структур на регіональному та місцевому рівні в контексті загальноукраїнських та європейських процесів. Порівняно з попередньою версією з`явилися два нові розділи: «Волості та волосні правління» (1797–1917) та «Зміни в місцевому самоврядуванні в 2015–2020 роках на Чернігівщині та постреформенний період». Коротко висвітлюється реакція мешканців регіону, його управлінських структур на навалу рашистів. В цілому склад ілюстрацій змінився на 40%, а текстів – на чверть.

Дмитро Казіміров подякував установам, організаціям та авторам, які допомагали в створенні книги. Завдяки цьому та власній пошуковій роботі вдалося вперше оприлюднити низку документів (або ж раніше вони були широко відомі, але у вузькому колі фахівців). Щодо змісту автор відмітив закономірність, що простежується скрізь віки, – місцеве самоврядування як форма управління сприяла залученню до влади ініціативних діячів із креативним поглядом на місцевий розвиток.

На думку Сергія Лепявка, це видання унікальне за тематикою та жанром для України, подібної розробки про регіональні та місцеві владні інституції немає в жодній із областей. Крім свого прямого призначення це свого роду нагадування нинішньому поколінню державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування про певну спадкоємність органів влади та відповідальність їх носіїв перед громадянами та історією.

Під час обговорення Ніна Лемеш подякувала авторам за непересічну та потрібну працю, адже в сучасних українців існує запит на переосмислення свого минулого в історичній пам`яті. Втім, на її переконання, це видання цінне не лише для українців, тому бажано, аби воно також вийшло англійської мовою.

На різноманітність залучених джерел (карти, схеми, фотодокументи, реконструкції, зображення артефактів тощо), їхню величезну кількість, вдале поєднання матеріалів, роль книги як своєрідного навчального посібника, в тому числі для студентів, згадували у своїх виступах науковці Дмитро Гринь, Владислав Верстюк, Юрій Ткач, Валерій Тертичка, Сергій Лаєвський. На їхню думку в підсумку вийшло унікальне видання, яке бажано також надрукувати – то вже питання до потенційних спонсорів.

Книга має власну місію – показати тисячолітню державницьку традицію Чернігово-Сіверщини – від незалежності доби Київської Русі до незалежності нинішньої України як сучасної європейської демократичної країни.

 
Виконавець: Бойко В.М., Казіміров Д.В.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини