Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:23:49

Поетичний марафон, присвячений Великому Кобзареві

13.03.2023   10:44Агенцiя

Щороку в березні українці вшановують пам’ять Великого Кобзаря, патріота України, видатного її сина Тараса Шевченка. Цьогоріч ми відзначаємо 209-ту річницю від дня його народження.

До Шевченківських днів працівники відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки організували та провели поетичний марафон «Тарас Шевченко: вічний і сучасний». Захід відбувся у форматі «вільний мікрофон». Протягом дня в читальному залі всі охочі читали улюблені вірші Великого Кобзаря та поезії, присвячені видатному Українцеві.
До марафону долучилася очільниця головної книгозбірні області Інна Аліференко, а також бібліотекарки Чернігівської ОУНБ та філії «Медична бібліотека». Також до нас завітали здобувачі освіти Чернігівської школи № 28 із заступником директора з виховної роботи Ольгою Петренко, вихованці Чернігівського обласного наукового ліцею, громадськість міста, поетеси Лариса Ткач, Ганна Верес-Демиденко, Тетяна Тимошенко. Пані Тетяна – не лише поетка, а й художниця, тому вона не тільки читала вірші, присвячені Кобзареві, а й представила до уваги присутніх свої картини, серед яких почесне місце посідає портрет Тараса Шевченка.
Модерували захід головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Надія Заваліна і бібліотекарка цього ж відділу Валентина Куценко. До уваги присутніх була представлена книжкова виставка «Тарас Шевченко: вічний і сучасний», яку натхненно та ґрунтовно прокоментувала пані Валентина.
У Чернігівському обласному науковому ліцеї навчається всебічно обдарована та креативна молодь. Ліцеїстам удалося здивувати всіх, бо з їхніх вуст звучала поезія Шевченка і про Шевченка не лише українською, а й англійською та німецькою мовами. І це було дуже круто!
Навіть у далекій Бельгії знають і шанують Великого Кобзаря. Наша колега, завідувачка відділу документів із гуманітарних наук Наталія Утиро, наразі перебуває там як ВПО. Пані Наталія надіслала нам відеоролик, у якому прочитала безсмертну поезію Тараса Шевченка «Думи мої, думи…». До створення відео Наталія Олександрівна залучила бельгійських викладачів, отже, цей твір прозвучав іще й французькою мовою.
Загалом у заході взяло участь близько п’ятдесяти осіб.
Тарас Шевченко для України та в Україні житиме вічно. Він сьогодні як ніколи органічно злився зі своїм великим нескореним народом і твердо ступає повсюдно у вільній державі, підсвідомо та свідомо через уста кожного промовляючи до ворогів:

…не втечете
І не сховаєтеся; всюди
Вас найде правда-мста…

А наших захисників та весь український народ підбадьорюють і підтримують інші Кобзареві слова:

Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

Тримаймося! Все буде Україна!Проте ідею вдалося втілити лише після його загибелі на Євромайдані. Акція відбулася у квітні 2014 року під назвою Вікіфлешмоб і була присвячена пам’яті Героя України, Героя Небесної cотні Ігоря Костенка. Починаючи з 2015 року подібні заходи проводяться з нагоди дня заснування української Вікіпедії 30 січня. З 2017 року ця масштабна акція проходить під назвою Вікімарафон.

Надія Заваліна,
головна бібліотекарка відділу
документів із гуманітарних наук

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини