Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:48:54

У Чернігові проведено музейну зустріч до Дня Соборності України

19.01.2023   09:27Агенцiя

18 січня в Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського проведено науково-просвітницьку музейну зустрічдо Дня Соборності України та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки.

На початку заходуза пропозицією Максима Блакитного, модератора зустрічі, заступника директора з наукової роботи історичного музею, кандидата історичних наук, учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Захисників України, жертв російського терористичного акту в м. Дніпро та аварії в м. Бровари.
«Соборність — фундаментальна цінність нашого народу від часів Давньої Русі і до сьогоднішнього дня. Вона є обов’язковою умовою нашого існування, розвитку та майбутнього», — підкреслив він у вступному слові.
«105 років тому, 22 січня 1918 року, вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991-го відбулося її відновлення.В 1919 році, теж 22 січня, у Києві — проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха українського державотворення», — наголосив Сергій Горобець, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук.
«Окупація Чернігівщини більшовицькими військами на початку 1919 року завадила процесу українського державотворення в регіоні. Вибори у Трудовий конгрес України були проведені на території тільки Козелецького, Ніжинського і Чернігівського повітів Чернігівської губернії та Прилуцького повіту Полтавської губернії. Представники Чернігівщини взяли участь у Києві у проголошенні Акта Злуки УНР і ЗУНР та наступного дня в роботі Трудового конгресу України. Зараз дослідникам вже відомо поіменно 6-х наших земляків, які взяли участь у цих історичних подіях: Лопатін, Рябуха (селяни від Козелецького повіту), Іван Котеленець, Т. Панасенко, Назар Петренко, Неділько (селяни від Прилуцького повіту)», — повідомила Світлана Сергєєва, старший науковий співробітник музею.
«Після поразки Української революції 1917-1921 років боротьба велася вже за відновлення незалежності і соборності нашої країни. 22 січня 1939 року у Хусті, тодішній столиці Карпатської України, вперше на офіційному рівні відбулося святкування Соборності України. 30 тисяч учасників! 30 червня 1941 року у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави. Всі визвольні організації у своїх програмах і діяльності ставили за мету незалежність і соборність України. 22 січня 1990 року — утворення «живого ланцюга» єднання від Львова до Києва на честь 71-ї річниці Акта Злуки УНР і ЗУНР. Відновлення незалежної й соборної української держави 24 серпня 1991 року, яку підтвердило 90,32% громадян під час Всеукраїнського референдуму, сталопершим підсумком цієї боротьби. З 20 лютого 2014 року, тобто з початку гібридної російської агресії, і з 24 лютого 2022 року, початку відкритого повномасштабного вторгнення рашистів на територію нашої держави,  українці зі зброєю в руках заявили: «Україна соборна. Разом до Перемоги!», — підкреслив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Захід проведено Чернігівським обласним історичним музеєм імені В.В. Тарновськогоспільно з Українським інститутом національної пам’яті відповідно до Меморандуму про співпрацю.
У фойє для учасників заходу та всіх зацікавлених представлена його музейна виставка «Україна. Шлях до Соборності».

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України





 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини