Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:57:54

У Чернігові відкрили виставку "Григорій Сковорода у графіці"

06.12.2022   20:23Агенцiя

2 грудня в Мистецькій вітальні Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття виставки естампів київських художників "Григорій Сковорода в графіці", що приурочена до 300-річчя від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета і педагога.

 Ведуча заходу, провідна бібліотекарка відділу мистецтв Катерина Мехеда, відзначила, що саме в березні, на 145-річчя з дня заснування закладу, будівля бібліотеки зазнала пошкоджень. Та незважаючи ні на що колектив продовжує тримати культурний фронт і підтримувати не лише наших захисників та захисниць, а й цивільне населення, адже книга – один із найкращих способів відволіктися та відпочити.


  Колектив бібліотеки долучається до різноманітних акцій на підтримку Збройних сил – від плетених шкарпеток і окопних свічок до благодійних майстер-класів та сучасної української літератури, що передається на фронт у межах Всеукраїнської акції "Мандрівна бібліотека".
  Більше про ці та інші актуальні новини бібліотеки можна прочитати на сайті http://libkor.com.ua/ або в соцмережах на сторінках Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.
  Також нещодавно у стінах бібліотеки, в конференц-залі, що найбільше постраждала від снарядів агресора, відкрилася виставка світлин "Війна в очах дітей" у співпраці з оперативним командування "Північ" 
Український тризуб.


  А першим від початку повномасштабного вторгнення в Мистецькій вітальні став саме вернісаж до 300-річчя від дня народження видатного українського філософа Григорія Сковороди. Без сумнівів, ця постать знакова для свідомих українців, адже, як писав український державно-політичний і громадський діяч Сергій Єфремов, "…досить буде сказати, що сучасники бачили в ньому "мандровану академію" і його самого вважали вартим за університет; досить сказати, що коли треба було тоді знайти в Україні ідейну, чесну та чисту людину, шукали її між "сковородинцями", тобто учнями цього чудного чоловіка та прихильниками його науки".


  Він учив як жив, а жив у гармонії з собою та природою, підтримуючи й розвиваючи в собі та своїх учнях найкращі чесноти людської душі.
  На виставці "Григорій Сковорода в графіці" представлено 18 робіт. Здебільшого вони були створені 1972 року та увійшли до комплекту робіт, присвячених 250-річчю від дня народження Григорія Сковороди.


  Ініціатором виставки виступив чернігівський мистецтвознавець, викладач і фотограф Віктор Величко, який дав загальну характеристику виставки та акцентував увагу на деяких роботах.


  Доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка Андрій Царенок зупинився на філософії та релігійних поглядах Сковороди, відображених у мистецтві, голова Чернігівського районного осередку Національної спілки краєзнавців України Андрій Курданов розповів про зйомки фільму про філософа на Чернігівщині, зокрема в Седневі, а заслужений працівник культури України, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського Світлана Половнікова розповіла про експозиції та заходи, що готуються в музеї до ювілею філософа.
  
Катя Скрипка, провідна бібліотекарка відділу мистецтв, член НСЖУ

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини