Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:01:34

Мистецький початок грудня

06.12.2022   10:06Агенцiя

Перший зимовий місяць у Чернігівському драмтеатрі ім. Т.Г.Шевченка обіцяє бути насиченим різноманітними культурно-мистецькими заходами. Це і передсвяткові концертні програми, і прем’єра казки та інтермедії для дітей біля Новорічної ялинки, і поновлені вистави діючого репертуару театру.

Так, першого грудня в експериментальному просторі Білої сцени глядачі разом з героями трагікомічної вистави «ВПО», поставленої заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим за п’єсою Ірини Феофанової, співпереживали складним долям багатьох співвітчизників, які вимушено стали переселенцями через цю жорстоку війну. Бурхливими оплесками підтримували акторів, які у фінальній сцені вистави проголошують: «Разом все здолаємо! Разом переможемо!»

А наступного дня на Білій сцені поміж декорацій, залишених після показу вистави «ВПО», пройшла ще одна «зустріч на кухні під час війни» – презентація книги «Чернігівщина у вогні. Зметем орду, відправимо до пекла!», яка розповідає про події, що відбувалися на Чернігівщині у лютому-березні 2022 року, та оборону міста-героя Чернігова від «рашистської» навали.

У зустрічі з представниками преси та громадськості взяли участь автори текстів, упорядник та військові консультанти видання, а також відбулося вручення низки міжнародних мистецьких премій і відзнак. Своїми спогадами про складні і героїчні блокадні дні ділилися військовослужбовці, що захищали підступи до Чернігова, лікарі, які надавали медичну допомогу пораненим, представники обласної ради та активісти волонтерського руху, що організовували доправлення гуманітарної допомоги до міста. Виступ дуету сестер Інни і Тетяни Чабан, які виконували власні авторські пісні, додав ліричного звучання цьому культурно-мистецького заходу.

Ввечері цього ж дня у приміщенні облдрамтеатру відбулася ще одна знакова мистецька подія, участь в якій взяли начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, голова облради Олена Дмитренко, командувач військ оперативного командування «Північ» генерал-майор ЗСУ Віктор Ніколюк. Керівник обладміністрації звернувся зі словами подяки до співавторів мистецького проєкту «Душа Народу», над створенням якого разом з лідеркою гурту «ONUKA» працювала чисельна група митців Чернігівщини: Чернігівський академічний хор ім. Д.Бортнянського, хор старших класів «Провесінь» Чернігівської музичної школи №1 ім.С.Вільконського, актори Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка та Чернігівського обласного молодіжного театру.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про захисників, волонтерів і мирних жителів, що загинули у цій жорстокій війні, а хор ім. Д.Бортнянського виконав поминальну молитву. У своїх виступах учасники цього вражаючого мистецького проєкту розповідали про ідею та мету його створення, натхненну працю всієї команди та шляхи досягнення його успішної реалізації у надзвичайно стислі терміни. Під час другої частини зустрічі проходило інтерактивне спілкування її учасників в супроводі музичних композицій у виконанні гурту БЕНТЕҐА, а на завершення заходу прозвучала «Молитва за Україну» у виконанні хору ім. Д.Бортнянського разом з учасниками цього масштабного мистецького проєкту.


teatr.cn.ua/mystetskyj-pochatok-grudnya/

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини