Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:11:56

«Історії сильних жінок» - виставка фотопортретів волонтерок і професіоналок до Дня міста Чернігова

19.09.2022   10:21Агенцiя

10 яскравих фотопортретів - 10 історій сміливих жінок. Побачити та познайомитися можемо в приміщенні Агенції регіонального розвитку.

До Дня міста тут відкрилася фотовиставка. Це нібито підсумок інформаційно-просвітницької кампанії «Історії сильних жінок у період війни». У липні-серпні-вересні міська газета «Сім днів» і сайт «0462» розповідали про чернігівок, яких без перебільшення можна назвати сучасними героїнями. Кожна з них зробила та продовжує робити внесок у нашу перемогу. Знайти публікації можна за хештегом #ІсторіїСильних #ІсторіїСильнихЖінок #Чернігівки_під_час_війни

Це волонтерки та підприємниці, серед яких ріелторка та директорка шоуруму, студентка та лікарка, жінка-бджоляр, журналістка, керівниці підприємств, громадських організацій, релігійних громад. Їх глибину та щирість зуміла вловити й передати на світлинах чернігівська фотомайстриня Ірина Власова. Це її перша персональна виставка.

Мета проекту – розказати про жінок, які під час активних бойових дій навколо Чернігова проявили свої найкращі якості – чуйність і турботу, сміливість і небайдужість, щирий патріотизм і професіоналізм. «Фотовиставка – це чудова нагода віддячити кожній нашій героїні. Підкреслити, що внесок кожної важливий, незважаючи на те, хто що робить – пече хліб чи готує їжу, збирає теплі речі для блокпостів чи розвозить людям продукти», – наголошує координаторка проєкту, журналістка, членкиня ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Вікторія Сидорова.

Під час відкриття фотовиставки почесна президентка ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Ірина Дорожкіна висловила побажання, аби на сторінках газет та у соцмережах більше розповідали про справи й показували наших видатних сучасниць, адже завдяки цьому вони стають більш видимі в суспільстві.

Директорка Чернігівського хлібокомбінату № 2 Ольга Заїка, одна з героїнь проєкту, розповіла про те, як змінилося ставлення та цінність хліба, та роботу підприємства під час війни: «Ми звикли, що хліб який? Смачний, гарячий, духмяний, зі скоринкою. Зараз волонтери сказали про хліб такі слова, що прорізали мене наскрізь: «Хліб – це сльози, це обійми, це любов, впевненість, життя, майбутнє». Отака характеристика хліба сьогодні. Говорять також, що наші дітки у війну найбільше хотіли хліба. З’їдали по пів буханки відразу. Щодо роботи під час активних бойових дій, то було, звичайно, важко працювати. У нас був один приліт. Люди розбіглися на кілька днів, а потім знову відновили роботу. Пережили дуже важкі часи. Хочу всіх зараз обійняти та сказати: «Подруги мої, ми найкращі, ми чернігівки, ми є!»

Волонтерка Наталія Орлова з першого дня повномасштабного вторгнення допомагала людям адресно, купуючи все необхідне. Спілкуючись з людьми вже майже пів року, жінка зрозуміла – їм потрібна не стільки допомога, скільки любов та увага. Достатньо людині сказати добрі теплі слова, як вона знову повірить у свої сили та почне діяти. Волонтерити Наталія не припиняє і сьогодні. Зареєструвала благодійний фонд «Північний янгол» та продовжує боротьбу на своєму фронті. «Волонтерство – це дійсно важка і часто невдячна праця. Я хочу побажати жінкам сили. Попереду ще багато роботи. Тому продовжуйте, надихайтесь, шукайте джерело свого натхнення та надихайте інших тим самим наближаючи нашу Перемогу», – з вірою наголосила волонтерка.

Ріелторка, власниця агенції нерухомості «Приват Ріелт» Інна Різуха розповіла про свою волонтерську діяльність, що розпочалася ще в 2014 році. Започаткували з однодумцями акцію «Надійний тил», організували збір продуктів і грошей для допомоги воїнам. Нині ця акція Єдиного волонтерського центру також триває, всі охочі можуть долучатися.

Волонтерка Марія Ющенко разом зі своєю родиною невпинно та самовіддано допомагали чернігівцям у скрутні хвилини. Трагічні події останніх місяців, вважає жінка, об’єднали всіх українців. Прикро, що цього не сталося за всі роки незалежності. Нині ми чітко побачили, хто на що здатен і чого вартий. «Ми продовжуємо допомагати. Це командна робота і саме у цьому наша сила, - розповіла присутнім пані Марія. - Збираємо гроші, речі та віддаємо адресно, конкретній людині чи родині. Знаєте, коли людина щось робить, то це має бути від душі. У нас саме так. Я щодня їздила під обстрілами не тому, що така смілива, а тому, що була впевнена у правильності своїх дій».

Вважає за свій обов’язок примножувати добро в світі волонтерка, підприємниця Оксана Дегтярьова. На її подвір’ї завжди багатолюдно. Жителі мікрорайону Бобровиця та Новоселівка розповідають про своє життя, звертаються по допомогу. Жінка намагається приділити увагу всім, хоча її оселя також постраждала в ході воєнних дій. Розповідає також, що не всі сприймають її діяльність позитивно. Дехто вважає, що жінка «піариться».

Керівниця ТРА «Новий Чернігів» Наталія Левочко – теж учасниця проекту. Розповідає, що завдяки ньому відкрила для себе деяких героїнь. Під час активних бойових дій комунальний телеканал не зупиняв роботу ні на день. Фіксували воєнні злочини та показували їх світу. Жінка впевнена, що Чернігів вистояв завдяки згуртованості містян.

– Я навіть не думала, що такі сильні люди живуть у нашому місті. Чесно скажу, до війни була скептично налаштована. Але коли побачила, яка велика кількість людей з перших днів йшла брати зброю, допомагати комунальникам ставити перешкоди на дорогах, як ділилися продуктами та речами, була вражена. Оце, мабуть, і допомогло вистояти нашому місту. Пишаюся кожною сильною жінкою, проте відчуваю гордість і за сильних чоловіків. Я точно знаю, що Чернігів – це місто сили, місто сильних людей. Саме тому тут завжди буде Україна, тут завжди буде наша земля.



Вхід на фотовиставку вільний щодня, окрім вихідних (з 9.00 до 17.00). Адреса Агенція регіонального розвитку - вул. Преображенська, 12 (2 поверх). Гості, які завітали на відкриття фотовиставки «Історії сильних жінок у період війни», зібрали благодійні пожертви для волонтерського об’єднання «Балсанка» в розмірі 1050 грн. Вони підуть на закупівлю теплого одягу для українських військових. Щиро дякуємо усім!

Проєкт «Історії сильних жінок у період війни» реалізується редакцією газети «Сім днів» у рамках програми Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини «Менторинговий курс інституційного розвитку локальних медіа Житомирської, Сумської та Чернігівської областей «ЗМІ нових громад», що здійснюється у партнерстві з ГО «Сумський прес-клуб» (Суми), ГО «Медіа-центр «Моє місто» (Чернігів) і ГО «Інститут Креативних Інновацій» за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини