Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:23:56

"Птахи війни" – виставка творів українських дітей. Проєкт чернігівської мисткині реалізують у Празі

25.04.2022   12:53Агенцiя

Чернігівська мисткиня Олена Загребіна, авторка проєкту "Жива Шафа" та кураторка проєкту "Chernihiv Monumentalism" продовжила свою творчу діяльність у Чехії, після виїзду з Чернігова.

Вона безкоштовно займається з українськими дітьми, та з їх творів 7 травня скомпонує виставку в празькій галереї "AVU".

Про це повідомляє Суспільне.Чернігів

Олена Загребіна разом із дочкою та сім’єю на 11-й день війни в Україні вирішила виїхати за кордон. У Чехії, на неї чекала подруга, каже Олена Загребіна.

"Ми зібралися разом із сім’єю у приватному будинку. Були там 11 днів, у підвалі. Після цього я вирішила вивозити дочку. Це було свідоме рішення. Я маю подругу у Празі, яка запросила мене. І ми виїхали, знаючи, що я зможу там працювати, коли це практично було неможливо у Чернігові".

За словами Олена Загребіної, у Чехії дуже багато українських переселенців із дітьми. Вона вирішила продовжити свою творчу діяльність там.

"Я зараз співпрацюю з галереєю "AVU" при Празькій Академії наук. Одна чеська художниця відмовилась від своєї виставки, заради того, щоб місяць тривали майстер-класи для дітей з України. Проєкт, який ми зазвичай робимо в квітні, від "Живої шафи" – "Пташиний марш", який мав проходити 10-11 квітня. Виникла ідея зробити проєкт "Птахи війни". Оскільки птахи – це символ миру. Вирішили трансформувати цю тему й підкреслити важливість миру саме через птахів».

Зараз Олена Загребіна займається з українськими дітьми на двох локаціях, безпосередньо у самій празькій галереї та у школі в місті Бероун. Всі заняття проходять безкоштовно, зараз займається близько 20 дітей переселенців.

"Я вважаю, що в кожного свій фронт. І я вважаю, що кожен із нас повинен бути на своєму місці. Творчість зараз конче необхідна. Я відчуваю, що моє місце – працювати з дітьми. Я відчуваю, що їм це потрібно – після занять в них виникають позитивні відчуття і емоції".

Діти розвивають свої творчі можливості, каже Олена Загребіна. Вони малюють, ліплять, створюють твори образотворчого мистецтва, навіть починають писати книги. 7 травня в галереї "AVU" відбудеться виставка з роботами українських дітей.

"Будуть виставлені твори українських дітей, які вони зроблять за цей час. Ми також плануємо провести "Пташиний марш" – це буде акція на підтримку України".

За словами Олени Загребіної, підтримка українських переселенців у Чехії досить велика. Якщо вдасться, то домовляться організувати благодійний аукціон.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.