Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:57:01

Вийшов у світ новий випуск часопису «Літературний Чернігів»

18.10.2021   09:35Агенцiя

У чергове число щоквартального мистецького журналу лiтературної спілки «Чернiгiв» влилася проза молодих. Але про все по порядку.

«Літературний Чернігів» № 3 (95) відкриває добірка поезій лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Дмитра ІВАНОВА «В село, додому, йду полями...» . Автор перебуває на порозі 75-річчя, а читача знову зачаровують яскраві метафори поета:

Ген-ген воркочуть цвітом вишні,

Немов злетілись голуби.

Блакитний теплий невід тиші

Лаштує вечір молодий…

На неповторну образність поезій Дмитра Іванова звертає увагу і київська науковиця Марина ДУБРІВСЬКА (КУЗЬМЕНКО) у літературно-біографічному дослідженні «Поет глибокий і неповторний».

Олександр ЗАБАРНИЙ пропонує читачеві оповідання «Сновидіння Васі-кіборга» в назві його уже позначені основна тема, яка, пропри всі випробування, знаходить свіжий ковток надії: «Василь прокинувся..., а сон ще не відпускав..., вабив, манив. Ну а що тут незрозумілого: жито то – життя, достигле жито – хороше життя; спів жайвора – то до любові..., до такої довгоочікуваної любові».

Станіслав НОВИЦЬКИЙ пропонує читачеві, як слід очікувати, добірку нових віршів «Воскресіння віт»:

Дивлюсь на інших згадую про тебе

не визнаю ні горя ні хули

І тільки небо наше біле небо

захоче знов морозної зими.

Часопис «Літературний Чернігів» публікує три психологічні новели Михася ТКАЧА, які розкривають внутрішній світ ліричного героя у різних ситуаціях. «Коли на твоїй землі війна» — у звичайного молодого чоловіка відбувається перелом. Він із обивателя перетворюється на патріота, який іде захищати Україну на лінію зіткнення . У новелі «Дядько Федір» показується трагедія самотності, коли неувага до людини поруч, коштує їй життя. А в «Це було…» перед очима героя промайне усе найкраще в його житті: «Не знаю, чи можна порівняти суть свого існування з кометою, що летить у космосі, горить, залишаючи на мить слід позад себе, адже, вочевидь, вона не наділена пам’яттю і не здатна повернутися в минуле, як я».

Лірика одкровення поезій від Пилипа ЮРИКА охопить часовий простів від скіфської хортиці до сьогодні. Читач дізнається і про найпоетичніші ревнощі , і те, що

Україна заплітає в коси

Діалектів сонячні стрічки –

Молода весна і мудра осінь

Мовні прокладають стежечки.

А Ніна ГОРБАНЬ поетичними метафорами описує навколишній світ:

Нанизалися місячні диски

У яскраве життєве намисто,

Роки в упряжі з вітром

Все хутчіше летять до ріки.

Оповідання «Поки летить твоя стріла», яким поділився Василь ПАБАТ, в художніх образах і сучасних реаліях з елементами фантастики досліджує тему спадковості та історичної пам’яті. Адже позаду нас козацька Січ, а попереду космічний шлях. Як лишитися неповторними, народом і не втратити своє коріння? Автор шукає відповідь на це та інші питання.

«Ілюзорність» — так називається немов музична добірка поезій Роксолани СТЕФАНИШИН:

Артиніт, принесений

у жмені,

не викупить прозорість

почуттів

в мені ще грає музика

Еолової арфи...

В оповіданні «Тенета творчості та муза» Ніна КОЧУБЕЙ убиває наповал однією фразою, що сказана вишуканою духмяною красунею. Кілька слів перекреслюють одним махом муки творчості, прагнення і пошуки художника у боротьбі за створення шедевру. Читач сам знайде її в оповіданні, як і розбереться: хто справжня муза, а хто — яскрава підробка.

Часопис друкує добірки нових поезій Надії СЕДЕНЬ, Михайла СУШКА та лірику Віри КОЗЛОВОЇ:

Проростуть у снігах

І фіалки, і радісні вишні,

Ще впаде зорепадом

Кохання в пахучі стоги!

Інна АДРУГ в оповіданні «У Таньки на флету», написаним з використанням характерного сленгу, запрошує зазирнути в атмосферу молодіжного середовища початку 2000-их років. Герої оповідання формують свої цінності у різних життєвих ситуаціях і роблять вибір у непростих, шокуючих обставинах. Тому закінчення оповідання дарує ковток свіжого повітря і надію на світле диво, яке у кожного своє.

«Літературний Чернігів» друкує твори молодих авторів. Зокрема іронічну новелу «Розчарування чотирнадцяте» Катерини ЛУК’ЯШКО із циклу «100 безглуздих побачень», де авторка показує , як живуть і кохають старші школярі.

Ця ж тема виходить на передній план у новелі Михайла КАРПЕНКА «Апартеїди», де ліричний герой шукає своє кохання і цінності та формує внутрішній духовний світ, озираючись навколо: «Скажи собі в дзеркало, і ти кажеш: «Я приймаю своє мудодзвонство». І ці прохожі станцій метро починають загравати з твоїми роздумами про велике, і грають вони хокейною ключкою з футбольним м’ячем».

У літературознавчому розділі Григорій САМОЙЛЕНКО пропонує дослідження «Про поетичну творчість Анатолія Шкуліпи»: «Творчість Анатолія Шкуліпи багатопланова і різножанрова, а ще, якщо уточнити, що протягом десятиліть він шукав і вдосконалював себе, як творчу особистість, не лише як поет, прозаїк, драматург, публіцист…».

Часопис друкує також роботу Михайла ВАСИЛЕНКА «Ясна зоря народного небосхилу Марка Вовчка», де автора , зокрема зазначає: «Ми звикли оцінювати рідну культуру чи літературу за мірками й оцінками чужинців, щоб не було упереджень до власне українських шедеврів, щоб не казали, що кожен кулик своє болото хвалить».

У мистецькому розділі Володимир КУЗЬМЕНКО розповідає про творчість і картини нашого земляка з Чернігівщини, художника — «Троянди й виноград Михайла Кучерова». Науковець вводить митця в український та світовий мистецький контекст, аналізує його творчість, показуючи вплив коріння і середовища на його роботи.

«Літературний Чернігів» друкує фоторепортаж Владислава САВЕНКА з пам’ятного вечора до 70-го дня народження багаторічного члена редколегії журналу Володимира Сапона – «Лірик, замислений в історію Чернігова». Колеги, друзі, рідні розповідають добру і незабутню людину, яка створювала духовні цінності поруч з нами.

А Олександр ОЛІЙНИК нагадує про 100-річчя автора першого пам’ятника Остапові Вересаю у Сокиринцях – скульптора і поета Миколу Харченка, за заодно розповідає про літературну атмосферу 60-70 років минулого століття та літературні свята на Варвинщині, а також долі його учасників.

Журнал у розділі «Відлуння війни» друкує полемічний матеріал «Юрій Збанацький: правда і вигадки (сторінками однієї книги)» . Три його автори бібліографиня Людмила СТУДЬОНОВА, історик , син письменника Анатолій ЗБАНАЦЬКИЙ та науковиця Ірина ВАСИЛЬЄВА полемізують із автором книги «Юрій Збанацький: фальшивий герой із радянського дитинства» (Чернігів, 2021) істориком і журналістом Михайлом Жироховим.

«Дитячі курйози» – так називається добірка гумористичних віршів Лариси ТКАЧ про життя школярів і курйозні ситуації, в які потрапляють діти.

Літературна спілка «Чернігів», редколегія журналу «Літературний Чернігів» із сумом сповіщають про відхід у вічність на 66 році життя журналіста і письменника, члена редколегії Ростислава Андрійовича Мусієнка.

Почитати журнал можна за цим посиланням: «Літературний Чернігів» № 3.

Або тут: https://www.facebook.com/LitChernihiv

Владислав САВЕНОК

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.