Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:22:08

Відбувся V обласний поетичний фестиваль "Дотиком душі"

30.06.2021   08:13Агенцiя

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка мала честь приймати поетів із Чернігова та Чернігівської області на V обласному поетичному фестивалі "Дотиком душі".

Було зареєстровано близько 40 учасників із Чернігова, Городні, Корюківки, Ніжина, Остра, Сновська й Куликівки. На початку заходу вшанували пам'ять Ганни-Арсенич-Баран, яка чотири роки поспіль була учасницею журі фестивалю. Цьогорічний захід відбувся в день народження пані Ганни. Шкода, що вона так раптово й так рано відлетіла у вічний Вирій…
 
До складу журі фесту увійшли начальник відділу Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Ліна Артюхова; директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, голова ГО "Чернігівське обласне відділення УБА" Інна Аліференко; завідувач кафедри мов і методики їх викладання Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидат педагогічних наук, доцент, голова Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки "Конгрес літераторів України" Олена Мамчич; головний редактор журналу "Літературний Чернігів" Михайло Ткач. А також – спеціальний гість із Києва, поет, піаніст, композитор, теле- та радіоведучий Роман Коляда, запрошений на свято згідно з традиціями фестивалю.
 
Ведуча Наталія Утиро запросила до слова Ліну Артюхову, яка привітала учасників та гостей свята, зазначила, що це п'ятий, а отже – ювілейний фестиваль, що він розвивається, з'являються нові обличчя, й побажала всім успіхів. Інна Аліференко у своєму виступі наголосила, що, незважаючи на всі негативні реалії життя, карантини і локдауни, ми знову проводимо поетичний фестиваль, бо це шляхетна й потрібна справа, спрямована на підтримку творчих людей та пошук нових імен. Кожен учасник журі мав змогу висловити свою думку.
 
Відкрив поетичне свято соліст Міського палацу культури Олексій Дербечов. Саксофон у його руках співав і чарував присутніх мелодією, яка вже стала улюбленою для всіх. А відтак учасники фестивалю читали свої вірші – про все те, що радує і ятрить душу, про серйозне та смішне, земне й небесне, філософське та життєве… Адже у кожного – свої помисли, свої сподівання, свої переживання. І велике щастя, коли Бог дав талант вилити все те в мелодійні чи різкі, веселі та сумні, римовані й неримовані рядки. У повітрі відчувалася поетична енергетика, яка об'єднала людей. Це було не що інше, як теплий та щирий обмін чудовими хвилинами спілкування. А кількість фотосесій просто зашкалювала!
 
Дуже радує те, що на цьогорічному святі ми побачили нові обличчя, відкрили нові імена. Таки це – прописна істина: найсправжніші вірші пишуть… диваки.
 
І нарешті – сталося! На сцену вийшов Роман Коляда. Додамо до сказаного вище: він – автор п'яти поетичних збірок, а також – амбасадор бренду "Зерно", який виготовляє одяг із натуральної сировини.
Столичний гість талановито й харизматично (а подекуди – навіть стьобно) представив свою поетичну збірку інтимної лірики "Роман зі світлом", ілюстровану оригінальними світлинами – каліграмами… на вишуканих жіночих тілах. Автор чудово поєднав читання віршів з акомпанементом на синтезаторі. Музика створювала неповторне тло для поезії. Було таке враження, що зі сцени зринають хвилі – то бурхливі, то лагідні, в яких хочеться купатися ще і ще… Вірші про кохання дуже неординарні. Перша-ліпша людина так не напише, хоч як старатиметься. Здається, деякі рядки – на межі, що її дано осягнути не кожному. І водночас – які ж вони зворушливі! Напевно, багатьом запам'яталися вісім кохань і наступні п'ять, а ще – тисяча відтінків білого… Про що мова? А секрет. Хочете його розкрити – читайте вірші Романа Коляди. Або слухайте в записі пряму трансляцію фестивалю на сторінці Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка в мережі Фейсбук.
Далі Роман Коляда продемонстрував одяг від бренду "Зерно". Вишукані лляні сукні – вельми сучасні й такі українські! Легкі білосніжні футболки (в тому числі з портретами наших класиків – на знак поваги до них та до рідної України). Туніки з крилами янгола. Всю цю красу можна було поміряти, тож вийшов такий собі спонтанний мініпоказ мод від наших чарівних бібліофей. Декому з прекрасних пань так припало до душі те вбрання, що розлучатися з ним вони вже не захотіли… А хтось ніжно, ніби тендітний скарб, тримав у руках книжку "Роман зі світлом" з автографом автора…
 
У перервах між читанням віршів музичні вітання дарували драйвові чернігівські хлопці. Молодий талановитий музикант і композитор Віталій Левада просто-таки захопив аудиторію піснями Кузьми Скрябіна, "Червоною рутою" та своїми авторськими композиціями. Добрий друг нашої бібліотеки, володар чудового голосу та неповторної усмішки, невгамовний і багатогранний Сергій Гончаренко подарував усім пісню про Чернігів на слова Світлани Камишної, а також пісні про кохання й любов до України. Студентка І курсу Київської муніципальної академії музики ім. Глієра Вікторія Тарасенко зачарувала всіх ніжним голосом та аристократичною витонченістю.
 
І ось – підбиття підсумків. Михайло Ткач вручив фіналістам IV поетичного фестивалю "Дотиком душі" авторські примірники четвертого випуску альманаху "Первоцвіт". А потім було оголошено, що цьогорічних щасливчиків – 19, і, звичайно, добірки їхніх віршів увійдуть до п'ятого випуску "Первоцвіту".
 
Дипломи учасникам цьогорічного фестивалю вручав Роман Коляда – з такими влучними індивідуальними коментарями (чи, радше, компліментами), які запам'ятаються кожному, напевно, назавжди. А ще на згадку залишаться світлини з нашим суперовим гостем, який подарував усім море позитиву.
 
На додачу до дипломів 19 "обраних" учасників отримали пам'ятні сувеніри – оригінальні чашки з символікою фестивалю. Їх вручала Ліна Артюхова. Учасники журі теж без подарунків не залишилися. У кожного з них удома тепер "житиме" ексклюзивний керамічний чайничок. До слова, сувенірна продукція виготовлена майстрами кераміки майстерень Світлани Фалалеєвої. А про якісний товар завжди піклується Ольга Садова, за що ми щиро вдячні.
 
Організатори фестивалю – Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА; КЗ "Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка"; ГО "Чернігівське обласне відділення Української бібліотечної асоціації", редакція журналу "Літературний Чернігів".

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини