Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 13:01:15

Фотодокументальна виставка "Корюківська трагедія" - на вебсайті Державного архіву області

02.03.2021   14:55Агенцiя

1 березня в Україні відзначається річниця Корюківської трагедії. На початку весни 1943 року нацистські війська повністю знищили це селище і вбили всіх його жителів, а це близько 7 тисяч осіб.

В ході каральної операції окупантами проводилися масові розстріли мешканців Корюківки 1 березня 1943 року в ресторані та театрі, 2 березня – на подвір’ї церкви, на колгоспному дворі, у свинарнику. За два дні від Корюківки лишилося лише згарище, вціліло всього кілька кам’яних будинків.

Довгі роки, після закінчення Другої світової війни, тема Корюківської трагедії замовчувалася. Але завдячуючи документам, які перебувають на зберіганні в Державному архіві Чернігівської області сьогодні існує можливість відтворити подробиці страшної трагедії. Це: хронологічна довідка про тимчасову окупацію нацистськими загарбниками міста Корюківки у 1941–1943 роках, матеріали про злочини фашистських загарбників у місті Корюківка під час окупації 1941–1943 років, акт судово-медичної експертної комісії, складений по місту Корюківка, акт Корюківської районної комісії з розслідування злочинів фашистських загарбників  від  2  вересня  1944 року  про знищення мирних громадян містечка Корюківка, відомості про кількість населення міста Корюківка станом на 1 листопада 1943 року у порівнянні з відомостями перепису населення 1939 року, протоколи допитів свідків трагедії тощо.

З документами можна ознайомитися в режимі онлайн, скориставшись фотодокументальною виставкою «Корюківська трагедія», яку розміщено на вебсайті архіву в розділі  «Документальні виставки онлайн» за посиланням https://cn.archives.gov.ua/expos/temat/koryukovka.html.

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини