Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:33:18

Обговорили з представниками культури заходи з нагоди 30-річчя незалежності України

24.02.2021   12:46Агенцiя

23 лютого заступниця голови Чернігівської обласної адміністрації Олена Дума зустрілася із представниками культури та мистецтва для обговорення заходів зі святкування 30-ї річниці незалежності України.

На вимогу Міністерства культури України присутні висловили свої пропозиції щодо створення на території області знакових пам’ятних об’єктів, які б асоціювалися в громади з незалежністю у позитивному ключі; організації масової культурної акції, що пов’язана з відтворенням культурно-історичних подій; створення нових експозицій в краєзнавчих музеях; театральних постановок сучасних українських драматургів та програм, присвячених річниці Незалежності.

Також обговорили створення арт-об’єктів, що репрезентують характерні для області орнаменти вишиванок або інші народні промисли.

Зустріч відбулася в напівформальній атмосфері, кожен мав змогу висловити свою ідею та зробити свої зауваження з приводу вже озвучених проєктів. Деякі тези викликали жваве обговорення серед присутніх. Наприклад, ідея сценічного втілення повісті Валерія Шевчука «Птахи з невидимого острова», яку презентував художній керівник обласного драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Андрій Бакіров. На його переконання,  ця складна та глибока за змістом постановка якомога краще ілюструватиме спроби людини знайти в собі Україну та українця. Самоідентифікація українців, зауважив Бакіров, є питанням вельми актуальним в наш час.

Керівник обласного філармонійного центру Сергій Теребун висловив ідею щодо творчих виступів колективів у так званих «туристичних магнітах» області та створення візуального витвору, що об’єднав би всі ці події.
Директор Чернігівського музичного коледжу ім. Л.М.Ревуцького Володимир Суховерський запропонував приурочити до Дня Незалежності проєкт або, за можливості швидкого фінансування, організацію на території коледжу молодіжного скверу для мистецьких студентів зі сценою, лавами та елементами рекреаційної інфраструктури.

Особливу увагу викликало питання, якого торкнувся керівник обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського Сергій Лаєвський. Він висловив ідею створення до річниці ряду експозицій на базі фондосховищ закладу. Було зазначено, що в запаснику зберігаються такі унікальні об’єкти, як прикраси часів палеоліту; рушник виготовлений в 1746 році (найдавніший, що зберігся до сьогоднішніх часів); найбільша колекція гетьманських універсалів, з якою не може конкурувати жодна музейна або архівна колекція; понад 200 стародруків, найстарші з яких датуються XVI сторіччям та багато іншого.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини