Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:06:18

Вийшла книга про відновлення української Церкви на Чернігівщині

25.01.2021   12:26Агенцiя

У Чернігові вийшла книга «Цеглинка для рідного храму», що має підзаголовок «Історія відродження Чернігівської єпархії (1989- 2002 р.р.)».

Її авторами є генеральний директор Національного архітектурно – історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь та власкор «Голосу України» Василь Чепурний.

Книга спрямована на збереження в історичній пам’яті обставин та дійових осіб українського церковного відродження від кінця 1980-х років до початку 2000-х.

Як зазначає Василь Чепурний у своєму блозі: «… осінь 2020 року є 30-річчям фактичного відновлення української Церкви на Чернігівщині, зокрема, і візиту в Чернігів Патріярха Київського і всієї України Мстислава Скрипника. Тоді було весело: інструктори обкому комуністичної партії перевдягалися у колгоспників, а диякониха московської церкви кричала про пилки в руках петлюрівців, якими різали комуністів…Як зауважив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, описуваний нами період та й тема є суцільними білими плямами для істориків, попри відносну недавність згадуваних подій».

Книга яскраво демонструє, що і українська автокефалія, і Томос не з’явилися нізвідки, раптово. За ними стояла напружена, багаторічна, сумлінна праця багатьох вірян.

Іменний покажчик у книзі засвічує для історії імена людей, які ще на початку 90-х років боролися за українську Церкву.

У книзі вміщені світлини, які дотепер практично ніде не публікувалися та спогади біля десятка учасників відновлення церковного життя в останні десятиліття ХХ століття, зокрема розповіді Надії Лук’яненко, Петра Кириченка, Дарії Євсієнко, Сергія Ковбуся, Лариси Куровської, Віктора Молочка, Тамари Непомнящої, Софії Боби, Олега Сіренка. У новому виданні використані фото Сергія Шумила, Лариси Куровської, Бориса Рябка, о. Михаїла Якубіва.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини