Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:27:23

Вийшла книга про відновлення української Церкви на Чернігівщині

25.01.2021   12:26Агенцiя

У Чернігові вийшла книга «Цеглинка для рідного храму», що має підзаголовок «Історія відродження Чернігівської єпархії (1989- 2002 р.р.)».

Її авторами є генеральний директор Національного архітектурно – історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь та власкор «Голосу України» Василь Чепурний.

Книга спрямована на збереження в історичній пам’яті обставин та дійових осіб українського церковного відродження від кінця 1980-х років до початку 2000-х.

Як зазначає Василь Чепурний у своєму блозі: «… осінь 2020 року є 30-річчям фактичного відновлення української Церкви на Чернігівщині, зокрема, і візиту в Чернігів Патріярха Київського і всієї України Мстислава Скрипника. Тоді було весело: інструктори обкому комуністичної партії перевдягалися у колгоспників, а диякониха московської церкви кричала про пилки в руках петлюрівців, якими різали комуністів…Як зауважив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, описуваний нами період та й тема є суцільними білими плямами для істориків, попри відносну недавність згадуваних подій».

Книга яскраво демонструє, що і українська автокефалія, і Томос не з’явилися нізвідки, раптово. За ними стояла напружена, багаторічна, сумлінна праця багатьох вірян.

Іменний покажчик у книзі засвічує для історії імена людей, які ще на початку 90-х років боролися за українську Церкву.

У книзі вміщені світлини, які дотепер практично ніде не публікувалися та спогади біля десятка учасників відновлення церковного життя в останні десятиліття ХХ століття, зокрема розповіді Надії Лук’яненко, Петра Кириченка, Дарії Євсієнко, Сергія Ковбуся, Лариси Куровської, Віктора Молочка, Тамари Непомнящої, Софії Боби, Олега Сіренка. У новому виданні використані фото Сергія Шумила, Лариси Куровської, Бориса Рябка, о. Михаїла Якубіва.

Останні новини Чернігівщини

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини