Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:01:39

Представлено виставку про історію українського війська

05.12.2020   10:33Агенцiя

4 грудня у Чернігові в Обласному молодіжному центрі відбулася презентація виставки Українського інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська» до Дня Збройних Сил України за участю військовослужбовців Чернігівського гарнізону, ветеранів війни з російським агресором, представників громадських організацій.

Андрій КУЖЕЛЬ, учасник бойових дій в російсько-українській війні, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації, підкреслив важливість національно-патріотичного виховання, тієї роботи, яку проводить Обласний молодіжний центр у співпраці з армією, ветеранськими організаціями, громадськими активістами, органами влади, Українським інститутом національної пам’яті.
Він привітав військовослужбовців з їхнім святом, яке з початком війни з російським агресором стало народним: «Нехай оптимізм, спокій та віра у власні сили завжди крокують поряд з вами, наші захисники! Успіхів вам на всіх фронтах!».

Ірина СИМОНОВА, директорка Чернігівського обласного молодіжного центру, подякувала оперативному командуванню «Північ», всім військовим і цивільним партнерам та соратникам у справі національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

З нагоді свята вона вручила грамоти-подяки Центру моніторингу інформаційного простору та протидії, Відділенню цивільно-військового співробітництва оперативного командування «ПІВНІЧ» та Чернігівському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки.

Співробітники Українського інституту національної пам’яті представили виставку «Воїни. Історія українського війська», яка розповідає про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Дає змогу подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

«Українська армія гідно протистоїть агресору, спираючись на потужну народну підтримку та славні бойові традиції, що формувалися впродовж багатьох минулих століть.Воїни Русі тисячу років тому прогриміли на всю Європу успішними походами на Візантію та розгромом Хазарського каганату. В часи Великого князівства Литовського та Речі Посполитої особливо славилися своїми бойовими якостями волинські та подільські корогви. А з утворенням козацького стану постав новий тип воїна – універсального, витривалого, готового до швидкої зміни обстановки. Не дарма козацьку піхоту вважають чи не найкращою в Східній Європі. А з десяти лівобережних полків три розташовувалися в нашому регіоні – Чернігівський, Ніжинський та Прилуцький», — наголосив Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, представник Українського інституту національної пам’яті, презентуючичастину виставки, присвячену українському війську часів середньовіччя.

«Головним результатом бойової діяльності Збройних Сил України з 2014 року і до сьогодні є те, що війська російського агресора зупинили, він втратив наступальний потенціал і навчився боятися й поважати армію Захисників України! Щира вдячність Вам від нас всіх! Якщо зазирнути у минуле українського війська, то, мабуть, не випадково, що в липні-серпні 2014 року 95-а аеромобільна бригада здійснила по тилах російських військ блискучий рейд, який оцінено як найбільший в світовій військовій історії рейд бронетехніки. Адже у грудні 1919 – травні 1920 років армія Української Народної Республіки також здійснила нищівний рейд – Зимовий похід, руйнуючи тили і знищуючи війська як білого, так і червоного російського агресора. Також закономірно, що в сучасній українській армії майже 30 тисяч жінок, з яких понад 9 тисяч – учасники бойових дій російсько-української війни. Один із стендів виставки представляє сучасну історичну реконструкцію воячки Української повстанської армії. Цей образ взятий з реальної жінки, яка героїчно воювала в УПА. Мова про нашу землячку Галину Кузьменко, уродженку села Нова Басань Бобровицького району Чернігівської області.

Отже, дійсно, сучасна українська армія — гідний нащадок своїх славетних предків! Пам’ятаємо! Перемагаємо!», — заявив Сергій БУТКО,представник Українського інституту національної пам’яті, презентуючичастину виставки, присвячену українському війську в XX-XXIcтоліттях.
Організатори: Український інститут національної пам’яті та Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації.

У Чернігівському обласному центрі з експозицією виставки «Воїни. Історія українського війська» можна ознайомитися в наступні два тижні, а потім її представлятимуть в області.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини