Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:12:56

Бібліотеки Чернігівщини отримали книгу, на яку чекали по всій Україні

28.10.2020   10:48Агенцiя

Щороку у жовтні більшість країн проводить місяць підвищення обізнаності про рак молочної залози. Цього року до нього долучились і бібліотеки Чернігівщини.

Окрім інших заходів вони пропонують своїм відвідувачам познайомитися з книгою харків’янки Альони Воробйової "Мистецтво жити під час хіміотерапії",
яка показує внутрішній світ жінки, якій діагностували рак, і її почуття та страхи під час проходження хіміотерапії.

Це артбук, до якого увійшли щоденникові записи авторки і роботи 10 фотографів, кожен з яких зробив свій артпроєкт з Альоною як головною героїнею. Як каже сама Альона Воробйова, книга не про те "як я перемогла рак", а скоріше про страх смерті, самотність і про потенціали, які є в цих станах. Вступне слово для артбука зробив український письменник Сергій Жадан. Книга створена в рамках проєкту Українського культурного фонду і чернігівці можуть взяти почитати її безкоштовно у КЗ «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка» (повний перелік закладів Чернігівщини, яким надійде книга дивиться нижче).

Альона захворіла на рак молочної залози у 38 років, як і колись її мама. Але мама відмовилася лікуватися, злякавшись хіміотерапії, її наслідків, втрати волосся, а з ним - жіночності. Альоні тоді було 16 років, і вона добре пам'ятає ті жах і страх, що переживала її мама. Коли Альона дізналася про свій діагноз, вже її старшій доньці було 16, а сама вона зіткнулася з тим же страхом: "без волосся я буду не жінка, недостатньо жінка". Але не могла дозволити собі злякатися і програти. Тому що знала, як страшно буває дітям, коли їхня мама помирає.

Альона Воробйова відома у Харкові як організаторка концертів, фестивалів та інших культурних подій. На пост у Фейсбуці про те, що їй діагностували рак молочної залози, відгукнулися сотні артистів, письменників, художників та інших митців з різних країн. "Я мріяла написати книгу, присвячену мамі, з раннього дитинства. Коли мами не стало, ця мрія стала ще важливішою для мене. Але в щоденній суєті у мене не вистачало часу навіть подумати, про що буде книга. І ось у такий несподіваний спосіб моя мрія збулася. Причому цей артбук врятував і мене: зйомки, планування, спілкування, бажання закінчити книгу і дати іншим жінкам те, чого так не вистачало мені, коли я дізналася, що у мене рак - все це дуже допомагало відштовхуватися від дна, коли здавалося, що простіше залишитися там"- розповідає Альона.

Важливість артбука у вступному слові до нього зазначає Сергій Жадан: "Книга, за великим рахунком, не лише про Альону та її історію - вона про всіх нас. Про нашу готовність говорити й не здаватися, про нашу здатність допомогти, про наші можливості, про нашу силу. Ця історія може багато чого навчити. Головне - не боятися вчитися. І не боятися любити".

Ідея створення такого артбука народилася у Альони під час спілкуванні з друзями з арт-середовища. Спочатку щоденникові записи і пости в соцмережах про своє лікування авторка робила, скоріше, для себе. Друзі-фотографи влаштовували творчі фотосесії з нею, щоб підтримати і допомогти відволіктися. Координаторка випуску книги культурна менеджерка Марія Какуріна, впевнена: "Ми забуваємо часто, що мистецтво - це інструмент, який може багато чого змінити в житті окремої людини, цілих груп, країн. Цей артбук - він саме такий".

Артбук вийшов наприкінці вересня 2020 року у харківському видавництві "Віват", яке відоме своєю відкритістю до соціально важливих тем та проєктів. "Мені здається, що якби Альона не звернулася в наше видавництво, ми б самі бігали за нею і пропонували випустити артбук "Мистецтво жити під час хіміотерапії" саме у нас"- жартує директорка видавництва Юлія Орлова.
Проєкт по створенню артбука реалізовано благодійним фондом "Артдача" за підтримки Українського культурного фонду. В рамках цієї співпраці всі книги передають онкологічним центрам, бібліотекам і галереям у всіх областях України, в тому числі й Чернігівщини. "Коли ми формували списки для відправки, у нас тільки для Львівської області просили 300 книг - розповідає Альона Воробйова. - І це підтверджує, що зусилля людей, які зі мною створювали цей артбук, і мої страждання, переживання близьких за мене - все не дарма".

На сторінках проекту в соцмережах є посилання на карту з позначеними місцями, де будь-хто може подивитися і почитати артбук “Мистецтво жити під час Хіміотерапії” абсолютно безкоштовно. Карта постійно оновлюється.

Прочитати книгу ви можете у таких бібліотеках вашого регіону (радимо попередньо уточнити чи є книга в наявності та чи працює бібліотека).

Комунальному закладу «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка» для:

    Чернігівська РЦБС
    Бахмацька ЦБС
    Бобровицька ЦБС
    Борзнянська ЦБС
    Ічнянська ЦБС
    Козелецька ОТГ
    Коропська ЦБС
    Корюківська ОТГ
    Менська ОТГ
    Н-Сіверська ЦБС
    Ніжинська центральна міська бібліотека ім. Гоголя
    ЦБС Прилук

А також:

    Чернігівська обласна наукова медична бібліотека Чернігівської обласної ради.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини