Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:09:52

Реставрація пам’яток культурної спадщини — у фокусі нашої політики розвитку туристичної та культурної сфери, - голова Чернігівської ОДА

31.07.2020   09:20Агенцiя

У ході нещодавньої онлайн - наради за участі Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка обговорювалась тема реставрації пам’яток культурної спадщини. Питання особливо актуальне для Чернігівщини. На території області розташовано багато об’єктів, що мають надзвичайно велику історичну та культурну цінність.

За дорученням голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка Департамент туризму та культури підготував список пам'яток історико-культурної спадщини Чернігівської області. Серед них і садиба Дараганів у Козельці.

— Садиба Дараганів — пам’ятка архітектури національного значення «Покорщина», яка десятки років знаходиться у незадовільному стані. Облдержадміністрація неодноразово порушувала питання відродження цієї садиби, — повідомив Андрій Прокопенко. — На рівні області затверджено Програму реставрації пам’яток архітектури національного значення на 2020-2022 роки. Вона включає відновлення пам’яток архітектури національного значення.

Зокрема, до переліку об’єктів увійшли:
    Тріумфальна арка у Новгород-Сіверському.
    Георгіївська церква у Седневі.
    Іванівська церква в Ніжині.
    Палац з двома флігелями у селищі Качанівка.
    Головний будинок, кам’яниця та флігель у садибі «Покорщина» у Козельці.

Голова ОДА поінформував, що на реставрацію цих об’єктів програмою передбачено виділити 30 мільйонів гривень. Ці об’єкти в перспективі можуть стати потужними культурними атракціями і приваблювати туристичні потоки.

Довідково: «Покорщина» є унікальним ансамблем другої половини ХVIII ст. Вважається єдиною дерев’яною садибою козацько-старшинського типу на лівобережній Україні, що вціліла донині. Розташована на околиці Козельця, в парковій зоні на березі річки Остер. Складається з головного будинку, флігеля та кам’яниці. Колись належала козацькому старшинському роду Дараганів.

Наталія Розумовська (мати останнього гетьмана України Кирила Розумовського) придбала садибу для прийому у 1744 році невістки – російської імператриці Єлизавети. Пізніше Розумиха передала її у спадок доньці Вірі (дружині київського полковника Юхима Дарагана).

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини