Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:41:04

Армійський живопис від деснянських майстрів

16.07.2020   08:50Агенцiя

В селищі Десна Чернігівської області вже тривалий час військовослужбовці 169 навчального центру Сергій Дроб’язко та Віктор Хромінський малюють панно – малюнки на поверхні стін, заповнені живописом.

Місцевий будинок офіцерів, парки військових частин, танкодром, полігон та інші місця прикрашають панно живописців на військову та історичну тематику.

Декомунізація по-«деснянські» і таємниці військових художників

Багато таких робіт тут вже були  зроблені ще в радянський період і військові їх просто перероблювали.
  -  Коли потрапив служити в Десну одразу ж з’явилося таке бажання прикрасити тут все, адже це – кузня військових кадрів і все повинно бути, на мою думку, в найкращому вигляді. Багато тут було місць, де розпис на радянську тематику вже існував, зокрема був червоноармієць в будьонівці, а я зробив з нього українського козака та інші аналогічні малюнки. Також  я досить часто малював танки і безпосередньо самих воїнів-танкістів. На в’їзді у військове містечко – теж моя робота. Малюю я на металі або бетоні. Дуже важливо, що нашим військовим це подобається. Багато з них, коли звільняються – обов’язково фотографуються на їхньому фоні. Гарантія, що вони збережуть свій вигляд 25 років, а можливо і більше, адже ми використовуємо не масляні фарби, а акрил. Акрилові фарби дуже дороговартісні і малюємо ми акриловим розчинником з ґрунтовкою. Такі панно не бояться атмосферних перепадів, зовсім не вигорають на сонці да і взагалі  хочеться робити все на совість, щоб запам’яталось людям. Організаційно допомагають нам в цьому питанні як командування навчального центру так і друзі-художники, - розповів  військовослужбовець 169 навчального центру Сергій Дроб’язко.
Починав Сергій з різьблення по дереву і пластику. Вже під час проходження військової служби на кораблі він виконав дуже багато аматорських робіт. До армії він багато вчився у талановитих художників, навіть інколи йому доводилося малювати аби заробити на життя.
  -  Був в житті випадок, коли на Андріївському узвозі розмалювали будинок, щоб привернути увагу мешканців. Я того часу близько 12 років там працював та продавав картини і багато чого взяв собі на озброєння. Зараз є у мене в частині  досить потужна матеріальна база - майстерня для живопису. Водночас, я малюю різноманітні картини і розмальовую акрилом прапори в такому патріотичному стилі, зокрема прапори з сучасною військовою технікою, Шевченком і його напутніми словами тощо. Досить  часто до нас приїжджають вітчизняні та іноземні гості і така картина або прапор  завжди є гідним подарунком, - пригадав Сергій.

Живопис  для дітей та місцевих мешканців

Допомагають прикрашати живописці дитячі садочки та місцеві навчальні заклади селища.
  -  Нещодавно я малював в класах нашої місцевої гімназії панно на навчальну тематику, зокрема це історія України, фізика та інші предмети. Розмір там був десь 2 метри заввишки і 40 метрів в довжину класу. Професійно розпочинав цим займатися ще з 1982 року, деякий час навчався в Київському художньо-промисловому технікумі, але вже після року навчання покинув та пішов служити. Наразі малюю різноманітні картини, портрети, панно на будь-яку тематику – особливо хочеться дарувати це людям. Також останнім часом викладаю на землі з цегли, каменю та граніту шеврони у військових частинах, - розповів військовослужбовець 169 навчального центру Віктор Хромінський.

Всесвітні моделі танків та бойові традиції деснянців

Великим аматорським захопленням Віктора Хромінського є виготовлення макетів вітчизняних та іноземних танків від першої світової війни до сучасності. Їх він постійно демонструє військовослужбовцям та місцевим мешканцям селища на виставках, що проводить до державних та військово-професійних свят.
  -  Хочу продовжувати робити макети цих танків, дуже багато їх зараз з’явилося і хочеться продовжувати працювати в цьому напрямку, - зазначив Віктор Хромінський.
Водночас військові майстри  живопису роблять власноруч і кімнати бойових традицій у військових частинах 169 навчального центру.
     -  Робимо це також на стіні. Державні символи, військова історія, сучасність українського війська, життєдіяльність та техніка підрозділу, нагороди військових та інше зображаємо там, - підкреслив  Віктор Хромінський.
-  Там ми прикрасили все у національному стилі, щоб такі кімнати були місцем відпочинку та релаксації наших військових.  В першу чергу робимо для них таку красу. Не забуваємо і про полеглих наших бійців, завжди робимо куточок загиблих воїнів як згадку про них, - зауважив Сергій Дроб’язко.
На майбутнє живописці планують малювати мурали в самому селищі Десна – це монументальний живопис на весь будинок в українському стилі.
   
Ігор Березинський, спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини