Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:45:00

У Ніжинській бібліотеці звучала "Горобина ніч"

12.03.2020   11:12Агенцiя

Днями гості і члени “Літературної вітальні” Ніжинської центральної міської бібліотеки оцінювали нову поетичну збірку “Горобина ніч” Наталії Кочакової.

Книжка присвячена  її онуці Анні Столяр. Серед розмаїття тем авторка зосереджується на мистецтві, яке облагороджує людське існування. Наталія Євгеніївна щиро ділиться із читачами своїми відкриттями, роздумами. За фахом вона вчитель іноземних мов, випускниця славетного Ніжинського педінституту ( тепер це-університет). Але працювала і на заводах: «Прогресі», консервному. Вільно пише українською та російською мовами. Все життя педагог любила читати книги. Для Наталії Кочакової це-найкращий відпочинок. Тепер вона сама займається літературною творчістю.

Вірші Наталії Євгеніївни-то роздуми про життя в усіх його проявах. Збірка “Горобина ніч”має чотири розділи: “Горобина ніч”, “Бліц-намисто”, “Кольорові вірші”, “Думки із повсякдення”. Поетеса ілюструвала книгу власними малюнками. Нагадаю,що в якості художника попрацювала Наталія Кочакова і над книгою подруги Тамари Колесник, теж члена нашої “вітальні”. Передмову до “Горобиної ночі” написав ніжинський літературознавець Олександр Гадзинський. Вірш, яким відкривається збірка, однойменний з її назвою. Він є камертоном до книги. “Короткі спалахи прозріння й натхнення” здатні відкрити простір для польоту людської душі до світла. Вони “як блискавки, вриваються у повсякдення”, освітлюючи красу світу й людської душі. Ось призначення горобиної ночі. Наталія Євгеніївна Кочакова написала чудову поему “Біля пам’ятника Заньковецькій”.

Для авторки поезія є особливим відчуттям, тонким і чутливим сприйняттям краси навколишнього світу. Вона-у кожній миті життя, “у побуті й природі, в мистецтві та спілкуванні”. З роками людина мудрішає після огранки життям, “як той алмаз, що діамантом став в руках у ювеліра”,-вважає Наталія Кочакова.

Ведуча “Літературної вітальні” Тамара Колотило та шанувальники поетичного слова подякували авторці за зустріч, побажали їй подальших успіхів на поетичній ниві. А гостя “вітальні” з Іспанії Людмила Герасименко виконала для присутніх  під гитару пісні українською, іспанською, французською та англійською мовами.

Н. Старінко, бібліотекар Ніжинської ЦМБ

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини