Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:10:14

Презентація виставки архівних документів "Українсько-польські відносини в 1917-1921 рр.: інституційна історія, етап встановлення"

28.02.2020   13:40Агенцiя

27 лютого у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя пройшла презентація виставки «Українсько-польські відносини в 1917-1921рр.: інституційна історія, етап становлення».

До присутніх, серед яких були секретар Ніжинської  міської ради Валерій Салогуб, голова районної ради Олег Бузун, члени спілки поляків «Астер», викладачі та студенти історико-юридичного факультету звернувся ректор Ніжинського вишу Олександр Самойленко, який зазначив: «Сьогодні ми маємо дуже цікавий захід, присвячений становленню дипломатичних стосунків між двома дружніми державами – Україною та Польщею. Зараз  ми маємо плідну співпрацю з Польською Республікою на різних рівнях: освітніх, наукових та інших. Я вдячний посольству Польщі, яке підтримує тісні зв’язки з університетом».

Ірина Борисівна Матяш, Голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, український науковець у галузі архівознавства, біографістики, джерелознавства, історії дипломатії, привітала усіх присутніх та презентувала виставку, присвячену століттю становлення дипломатичних відносин між Україною та Польщею. Ірина Борисівна зазначила, що перші дипломатичні контакти між Україною і Польщею розпочалися в 1918 році, а надзвичайну дипломатичну місію УНР в Польщі було створено в 1919 році. 

Виставка складається з шести стендів,  які висвітлюють українсько-польські відносини у міжвоєнний та повоєнний період, політичну діяльність Симона Петлюри і Юзефа Пілсудського, а також документи українських архівів про українсько-польські дипломатичні відносини. Ірина Борисівна також представила усім присутнім презентацію, яка висвітлює мету та завдання товариства, а також основні принципи його діяльності. 
 
Секретар Ніжинської  міської Валерій Салогуб відзначив, що сьогоднішня виставка стане корисним інструментом для отримання нового розуміння того, як у подальшому розвивати  дипломатичні стосунки з європейськими країнами. Він також подякував спілці «Астер» за дружні відносини з Ніжинською міською радою.
Олег Бузун, голова Ніжинської районної ради, висловив своє захоплення представленою виставкою, яка  дуже важлива для відтворення правдивої історії України. Саме твердість історичної правди дає можливість сьогодні вільно співпрацювати з іншими країнами на різних рівнях.

Виставка була представлена у Швейцарії, Польщі, Німеччині, а також в інших містах України, а тепер діятиме у Ніжинському виші протягом двох тижнів. Тож запрошуємо усіх охочих ознайомитися з нею.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини