Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 01:32:41

“Один з пресвітлого роду Тарновських”

27.01.2020   08:39Агенцiя

24 січня до 155-річчя від дня народження Михайла Володимировича Тарновського в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулося відкриття виставки “Один з пресвітлого роду Тарновських”.

24 січня виповнилося 155 років від дня народження Михайла Володимировича Тарновського (1865–1943 рр.). Родовий маєток Качанівка, де він з’явився на світ і провів дитячі роки, залишився в пам’яті на все життя. Михайло Володимирович став літописцем роду Тарновських – підготував рукопис з доповненням та уточненням відомостей про його представників, був автором нарису «Качанівка» та ілюстрацій до нього для журналу «Столица и усадьба» (1915 р.). М. Тарновський – професійний фотограф, член товариства «Дагер» (1901–1917 рр.), від якого отримував нагороди як учасник вітчизняних та міжнародних виставок. Завдяки йому, ми бачимо на світлинах інтер’єри палацу та краєвиди Качанівки.

У передмові до публікації рукописної спадщини М. Тарновського в культурологічному часописі «Хроніка-2000» говорилося: «Михайло Володимирович повною мірою поєднав у своїй натурі кращі риси притаманні багатьом членам родини Тарновських. Це – всебічна обдарованість, широка освіченість, різноманітність інтересів, безкорисливе служіння своїй країні». Племінник Василя Васильовича Тарновського-молодшого, він наслідував традицію благодійництва, передавши багатьом музеям Києва унікальні твори мистецтва, архівні матеріали, врятовані і збережені ним в часи лихоліття.

Нині її достойно продовжує його дочка – Ірина Михайлівна Трач – киянка, за фахом інженер-конструктор, яка підтримує теплі, дружні зв’язки з Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського та заповідником «Качанівка». Від неї музей отримав рідкісні і дуже цінні родинні фотографії, матеріали з архіву батька, сучасні книги та публікації про родину Тарновських.

Добрі справи множаться нащадками цього знаменитого роду. Створила виставку і провела захід старший науковий співробітник музею Світлана Половнікова. На музейній виставці представлено 18 експонатів. Вона буде працювати до кінця лютого 2020 року.

Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.