Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:12:11

"Балада про Крути": Вітаємо лауреатів премії імені Богдана Хмельницького

17.12.2019   11:05Агенцiя

Щороку, починаючи з 2009 року до Дня Збройних Сил України присуджується премія імені Богдана Хмельницького за найкраще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва, публіцистики і журналістики, спрямованих на утвердження високих гуманістичних, державотворчих ідеалів, формування у військовослужбовців і молоді національної самосвідомості, гідності, духовності і культури, почуття патріотизму, вірності військовим традиціям українського народу.

Цьогоріч у конкурсі, який проводився в Міністерстві оборони України в одинадцяте, взяли участь 11 претендентів у п’яти номінаціях: література, кіно, образотворче, музичне та театральне мистецтво. Уперше представники Чернігівщини – письменник і режисер – стали лауреатами премії Міністерства оборони України.

За рішенням Комітету з присудження премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва лауреатами премії стали:

– В’ячеслав Савченко за роман «Морський вузол» у номінації «Літературні твори військової тематики»;

– поети Вадим Крищенко та Віктор Вознюк, композитор Олександр Коляда, вокаліст Олександр Василенко за марш «Богунці» в номінації «Музичні твори військової тематики»;

– драматург Анатолій Покришень (автор сценарію), режисер-постановник Андрій Бакіров (автор інсценізації) Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка за виставу «Балада про Крути» в номінації «Твори театрального мистецтва військової тематики».

Вважаємо за доцільне викласти передісторію створення і реалізації цього вражаючого мистецького проекту.

У січні 2018 році виповнилося 100 років трагічного бою захисників незалежності України біля залізничної станції Крути, що на Чернігівщині. З метою вшанування пам’яті про подвиг Героїв Крут, Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка за сприяння Міністерства культури України, Чернігівської обласної державної адміністрації, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації здійснив реалізацію мистецького проекту «Балада про Крути», прем’єрний показ якого був проведений 28 січня 2018 року на благодійних засадах для учасників АТО, членів їх родин та волонтерів.

Художній керівник театру Андрій Бакіров зробив сценічну версію драматургічного твору чернігівського літератора Анатолія Покришеня «Балада про Крути». У масштабному театралізованому дійстві, поставленому режисером, заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим, було задіяно більше 120 осіб творчого і технічного складу обласного академічного театру ім. Т.Г.Шевченка, артистів обласного молодіжного театру, обласного театру ляльок ім. О.Довженка, академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

«Балада про Крути» у виконанні творчого ансамблю чернігівських акторів – це, з одного боку, документальне відображення історичних подій, що відбувалися в Україні у 1917-1918 рр., а з іншого – натхненний реквієм мужності й самовідданості юних патріотів Української держави, шаноблива данина пам’яті про подвиг Героїв Крут. У сценічному оформлені цього вражаючого театралізованого дійства використані документальні кадри реальних подій того часу та фотографії загиблих захисників незалежності своєї країни. Прототипом створення декорацій стали об’єкти Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут». Одяг, зброя, інший реквізит максимально наближені до реально використовуваних у той історичний період.

Розвиток сюжетної лінії супроводжується текстами телеграм, які красномовно свідчать про неухильне прагнення українського уряду до створення незалежної Української  держави та непримиренну позицію більшовицької влади щодо нещадного знищення будь-яких проявів національної свідомості українців, аби Російська імперія і надалі годувалася хлібом і працею українських селян. Важливого значення у цьому хвилюючому театральному дійстві, що у сценічній формі відображає трагічну загибель юних захисників України, набуває заключна сцена мітингу, присвяченого 100-річному ювілею подвигу Героїв Крут, яка поєднує нерівну боротьбу українських патріотів з переважаючими силами «червоних полків» у далекому 1918 році з відвагою і самовідданістю сьогоднішніх захисників територіальної єдності України від підступного агресора, внаслідок чого усе театральне дійство сповнюється високого патріотичного звучання.

Відповідно до урядового рішення представлення мистецького проекту «Балада про Крути» відбулося 29 січня 2018 року на сцені Національного академічного драматичного театру імені І.Франка під час урочистого заходу з вшанування пам’яті Героїв Крут за участю керівників центральних та регіональних органів влади.

Враховуючи викладене, керівництво Чернігівського академічного облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка у 2018 році висунуло творчий колектив театру на здобуття Чернігівської обласної премії імені Михайла Коцюбинського у номінації «Театральне та музичне мистецтво», а в 2019 році порушило клопотання щодо присудження премії імені Богдана Хмельницького у номінації «Твори театрального мистецтва військової тематики» авторам мистецького проекту «Балада про Крути» – режисеру-постановнику, заслуженому артисту України Андрію Бакірову і драматургу Анатолію Покришеню.

5 грудня 2019 року в Києві на урочистостях з нагоди Дня Збройних Сил України відбулося урочисте вручення дипломів лауреатам премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва. Пишаємося, що серед відзначених на державному рівні митців були два представники Чернігівського краю – режисер, заслужений артист України Андрій Бакіров і літератор Анатолій Покришень.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини