Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:53:29

35 років Академічному народному хору

29.11.2019   09:58Агенцiя

35 років з часу заснування відзначив Академічний народний хор. 27 листопада цій даті артисти колективу присвятили ювілейний концерт на рідній сцені - сцені обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

У витоків створення Чернігівського народного хору стояв заслужений діяч мистецтв України Петро Процько, який першим очолив ансамбль. За два роки колектив вже під орудою заслуженого артиста України Анатолія Іванова та заслуженого діяча мистецтв України Олександра Стадника став дипломантом фестивалю “Співоче поле” в м. Хмельницькому. У 1989 році художнім керівником хору став народний артист України, композитор Анатолій Пашкевич, творчість якого підняла колектив на новий рівень.

Нині Чернігівський український народний хор, який з 2011 року носить почесне звання “академічний”, перебуває у творчому розквіті, збагачуючи свій репертуар під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура. Колектив поповнюється молодими співаками, музикантами, танцюристами.

Керує оркестром хору талановита музикантка Лариса Падій, балетну групу очолює відомий балетмейстер Віктор Войников. “У нас є всі стимули для того, щоб народжувалися нові постановки, з'являлися нові вокальні твори, - каже Володимир Коцур. – Ми самі пишемо нові пісні на вірші місцевих авторів. Крім того, наші вокалісти – вихідці з різних районів Чернігівщини, і зі своїх регіонів вони привозять місцевий фольклор”.

Від імені Чернігівської облдержадміністрації та особисто голови адміністрації Андрія Прокопенка працівників Академічного народного хору привітав директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко. “Ми пишаємося колективами, які працюють і творять в обласному філармонійному центрі, - зазначив пан Олександр. - 35 років тому почалася чудова творча історія Академічного народного хору. Змінилося не одне покоління артистів. Але народний хор — це завжди українська пісня, українська культура. Це — традиції Чернігово-Сіверського краю. Це — джерело української духовності”.

Працівникам хору були вручені почесні грамоти та подяки облдержадміністрації. За вагомий внесок у розвиток та популяризацію хорового мистецтва Чернігівщини від імені голови облдержадміністрації Андрія Прокопенка народному хору був вручений сертифікат на 35 тисяч гривень. Також відбулося нагородження відзнаками обласної ради та департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА.

Привітали колектив з ювілеєм друзі, колеги. Так, щемливим було привітання колишнього очільника Чернігівського народного хору, а нині художнього керівника та головного диригента Волинського академічного народного хору, заслуженого діяча мистецтв України Олександра Стадника, для якого Чернігівський хор і досі залишається рідним. І, звісно, теплими були привітання “колег по цеху” - артистів Капели бандуристів ім. О.Вересая на чолі з заслуженою артисткою України Раїсою Борщ і заслуженим працівником культури України Миколою Борщем, художнього керівника та головного диригента Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського Івана Богданова.

На ім’я хору прийшли численні вітальні листи, в тому числі від Героя України, народного артиста України, голови хорового товариства України ім. М.Леонтовича, художнього керівника та головного диригента Національної хорової капели “Думка” Євгена Савчука.

В ювілейному концерті глядачі побачили все найкраще, що напрацював колектив за 35 років існування. Прозвучали українські народні пісні в обробці Григорія Верьовки, такі як “Ой, там за Дунаєм”, “Дунаю, Дунаю”, “Їхав козак за Дунай”, Володимира Коцура – зокрема, “Ой, у вишневому саду”, “Мошечки”, “Ворожка”, “Проводжала мати”, “Казав батько”, “Парова машина”, “Гай зелененький”, Анатолія Пашкевича - “Ой ,не цвісти калиноньці”, “На вулиці музиченько грає”. Були представлені авторські твори Володимира Коцура - “Привітальна”, “Розквітне сад”, Анатолія Пашкевича – славетна “Степом, степом”, “Козак гуляє”…  “Веснянка”, “Циганський танець” у постановці Віктора Войникова, “Народні наспіви”, аранжовані Ларисою Падій, “Весільна полька” в обробці Дмитра Попічука, а також “Чорна гора”, виконана гостем концерту, заслуженим артистом України Сергієм Сулімовським та балетною групою колективу  - все це творчість сучасного Академічного народного хору.

Захоплення у глядачів, як завжди, викликали номери, в яких задіяні і вокальний, і оркестровий, і хореографічний склади ансамблю – вокально-хореографічні композиції “Запорожці” (постановка Павла Вірського, хореографія Віктора Войникова), “Джарочка” (постановка Людмили Джим), “Ох, і любив козак” (постановка Віктора Войникова), “Гопак” (постановка Олександра Штирьова) та інші.

35 років об'єднує артистів Академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм і глядачів велика любов - любов до народної пісні, народного танцю, народної музики. І щирі аплодисменти у фіналі ювілейного концерту стали зайвим тому підтвердженням.
Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини