Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:30:28

На сцені філармонійного центру – світові шедеври Бетховена і Чайковського

28.10.2019   08:51Агенцiя

Одні з найбільш відомих і часто виконуваних творів з репертуару Людвіга ван Бетховена та Петра Чайковського прозвучали 26 жовтня зі сцени Чернігівського обласного філармонійного центру.

Приємний подарунок для поціновувачів класичної музики зробив Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» (художній керівник і головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач).

Виконання Симфонії № 5 до мінорЛ. Бетховена оркестр приурочивпроголошеному нещодавно року видатного німецького композитора і піаніста. Як повідомлялосяраніше, протягом концертного сезону 2019 – 2020 р.р. музиканти планують постійно звертатися до творчого надбання Бетховена, 250-річний ювілей якого світова спільнота відзначатиме вже за рік.

Симфонія № 5 до мінорЛюдвіга ван Бетховена є особливою для українського слухача. Адже крім австрійськогокнязя, генералаі мецената ФранцаЛобковіца, якому композитор традиційно у той час присвячував свої твори, він зробив присвяту також своєму другу, сину останнього гетьмана України, графу Андрію Розумовському.У цьому контексті ця симфонія певним чином пов’язана і з історією нашої Чернігово-Сіверщини… До речі, після реконструкції палацу Розумовських у Батурині, П’ята симфонія Бетховена постійно там звучить,зустрічаючи офіційні делегації і туристів...

У другій частині концерту Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» під диригуванням Миколи Сукача виконав твори не менш прославленого композитора - росіянина з українським корінням по батьківській лінії - Петра Ілліча Чайковського. Прозвучали Сюїта з балету «Лускунчик» та «Урочистий марш».
Балет «Лускунчик» Петром Чайковськимбуло створено за мотивами казки класика німецької літератури Е. Гофмана «Лускунчик і Мишачий король».Це – містична історія про прекрасного принца, якого зачарували в потворну ляльку, і про дівчинку Клару (або Марі), яка допомагає Лускунчику перемогти Мишачого короля.

На музиці з балетуза майже 130 років з часу написання і першого виконання виросло не одне покоління дітей з різних країн світу.Цей твір став своєрідним символом різдвяно-новорічних свят. Тому включення музичних тем з балету до програми концерту, на думку Миколи Сукача, мало б нагадати слухачам про свята, що наближаються, про радість і добро, які усі ми з дитинства з нетерпінням чекаємо з настанням зими.

Віртуозне виконання шедеврів світового музичного мистецтва Академічним симфонічним оркестром «Філармонія» не могло не залишити байдужими відвідувачів філармонійного центру.  Після концерту, шанувальникидовго і захоплено вітали артистів, вигукували браво і дарували квіти, повідомив прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини