Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 07:51:48

У бібліотеці Короленка підготували виставку "Цінні та рідкісні видання з фондів ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка"

30.09.2019   09:13Агенцiя

До Всеукраїнського дня бібліотек у відділі наукової інформації та бібліографії Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка було розгорнуто унікальну виставку «Цінні та рідкісні видання з фондів Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка».

На виставці були представлені видання української художньої літератури другої половини ХІХ – початку ХХ ст. із зібрання бібліотеки.

Виставка мала на меті ознайомити відвідувачів головної книгозбірні області з частиною унікальних видань фонду рідкісних книг, популяризувати знання про книгу, пропагувати культурні цінності, розкрити роль книги в духовній сфері людського життя.

Серед найстаріших книг виставки: перший український історичний роман «Чорна рада» Пантелеймона Куліша (видання 1857 року) та «Сочинения в стихах и прозе Григорія Савича Сковороди» (видання 1861 року). Виявляється, Сковорода мав каліграфічний почерк, помилуватися яким можна на третій сторінці збірника, де видавець передрукував вірш, написаний власноручно письменником.
На виставці була представлена книга засновника нової української літератури Івана Котляревського «Енеїда» 1890 року видання. Книжка невеликого формату, надрукована спеціально для серії «Дешева бібліотека», щоб незаможні люди теж змогли її придбати.

Особливістю виставки була колекція «Кобзарів» Тараса Григоровича Шевченка (1894-го, 1899-го, 1908-го, 1911-го років видання). Серед них «Малий Кобзарь для дітей». Як і вся дитяча література, він ілюстрований гарними малюнками, щоб дітям було цікаво читати.

Привертала до себе увагу збірка творів (переважно гуморесок) «Сцены и рассказыизмалорусского народного быта» Петра Раєвського (1899). У книзі багато малюнків художника М. М. Ярового.

У книзі легендарного байкаря Леоніда Глібова «Твори» (1904) зібрано всі твори українською мовою, які він написав за своє життя.

Також на виставці були представлені книги таких класиків української літератури, як Іван Франко, Марко Вовчок, Леся Українка, Євген Гребінка, Іван Карпенко-Карий та ін.

Експоновані на виставці матеріали зацікавили як фахівців різних гуманітарних галузей науки, так і учнів, студентів та всіх небайдужих до історії української літератури.

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини