Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:34:30

Про історичну пам’ять, туризм та незавершення розпочатого

28.08.2019   13:22Агенцiя

Роздуми після поїздки до Батурина.

Батурин. Остання гетьманська столиця України. Місце сакральне для кожного українця. Тут в 1709 році українці вкотре могли пересвідчитись у підступності Московії. Тут оборонців Батурина прирік на смерть український зрадник. Тисячі українців – воїнів, посполитих, жінок, дітей були посічені московськими вояками. Вони так і залишались непохованими впродовж трьох століть, аж доки не почалась часткова відбудова цитаделі.
Батурин. Героїзм та зрада. Сміливі козаки, віддані городяни, які противились Москві, та зрадники, які за московські привілеї привели на страту своїх співвітчизників. Героїзм та зрада: прокляття, що переслідує нас багато століть?

Полтава. Тут в 1709 році було продовжено те, що розпочалось у Батурині. Московські війська разом з українськими зрадниками погромили війська Карла ХІІ та українського гетьмана Івана Мазепи, який прагнув вивести Україну з під московського ярма. Не вийшло. Героїзм програв зраді.
Ще були Крути, ще був Холодний Яр, Зимовий Похід… потім Голодомор, великі репресії, Друга світова, Бандера і Чупринка, …

1991 рік приніс Незалежність, без крові, без втрат. Здавалось ми за це заплатили сповна ще у Батурині. Ні, так не буває. Виявляється тут взаємозаліків не буває. Кожна епоха потребує своїх героїв і має своїх зрадників.

В 2013-му розпочався новий черговий період «дружніх обіймів», який Росія використала для того, аби зробити чергову спробу нашого знищення. Крим та Донбас стали першими. Тисячі українців уже загинули на Донбасі і ще не відомо скільки загинуть в найближчі роки. Тисячі героїв, але й тисячі зрадників. Зрадили присязі в Криму, зрадили присязі на Донбасі – військові, СБУшники, міліціонери. Такі собі сучасні «носи», які, як і батуринський зрадник Ніс, вирішили собі зробити кар’єру в Московії, зрадивши своїх в Україні.

Українцям потрібно пам’ятати минуле, аби не проживати його знову і знову в майбутньому. Напевне тому про Батуринську різанину, яку влаштували московські війська в 1709 році не надто любили згадувати як за імперської Росії, так і в часи СССР, так і тепер, коли Російська Федерація знову намагається поширити свої впливи на території, що здаються їй «своїми».

На жаль і в Україні небагато політиків та державних діячів звертались до справжньої української історії. Ще менше їх намагалось щось зробити для того аби вибудовувати справжню українську ідентичність, справжній український патріотизм на українській історії, зокрема відновлюючи втрачені святині, будуючи нові пам’ятні знаки-маркери української пам’яті.
Батурин тут є важливим та повчальним прикладом.

Віктор Ющенко, український Президент, якого багато хто не розумів, зробив неймовірне, аби про Батурин дізнались мільйони українців. Завдяки його наполегливості тут відновились місця українського героїзму та українського шляхетського духу. Відновлено палац Розумовського, який із жахливої руїни перетворився в зразок елегантності та смаку, відновлено частину фортеці – Батуринську цитадель, відремонтовано храми, прокладено дороги. Віктор Ющенко завжди при зустрічах говорив, що українці мають пам’ятати своє героїчне минуле, плекати власну історичну традицію, кожен українець за життя має побувати у ключових історичних місцях українського народу. В тому числі у Батурині. Проте…


Палац графа Розумовського

Після відходу Ющенка з політичного олімпу, роботи на палаці Розумовського та Батуринській цитаделі так і не були завершені. Хто їх завершить тепер? І у якій концепції? Поки що невідомо.
Чи виконує зараз свою історичну місію Батурин після відновлення ключових історичних споруд?

Незважаючи на 5 років чергової війни з Росією, концепція подій 1709 року в Батурині не надто прив’язана до Росії. Московія, теперішня Росія, не виглядає агресором і винуватцем різанини у Батурині. Вона там практично не присутня. На величному хресті-пам’яті за загиблими, напис про якусь безособову «Батуринську трагедію».

Потужний пласт історії, який варто використовувати для українського патріотизму, залишається невикористаним.
На екскурсії у палаці Розумовського слова нема про події у Батуринській цитаделі! Починають з історії Розумовського, який гарно співав. І це все? Чому Батурин став гетьманською столицею? Яка його роль була в період Мазепи? Як боронилось місто? Як витравлювали згадку про Батурин в Росії та СССР?
Ще одна дивина. Ні у палаці Розумовського, ні у Цитаделі нема перехресного посилання на ці об’єкти. Нема загальної великої карти-схеми при в’їзді у Батурин.

Цитадель не завершена. На відновлену фортечну стіну входу немає, жодних атракцій також. Уявити жорстокі події 1709-го тут просто не реально, хоча вкрай потрібно для відвідувачів.
Загалом історично-туристичний потенціал Батурина використовується досить скромно.


Посилення туристичних можливостей туристичних об’єктів

250 кілометрів від Києва до Батурина. Не надто близько. Дорога займає не менше 3-х годин, а відвідування історичних об’єктів максимум 2 години. Не надто ефективне витрачання часу для туриста, не надто ефективно для економіки Батурина і загалом цієї частини області. Є туристичні об’єкти – нема туристичного продукту. Це неправильно і неефективно.

Попри це, українці таки їдуть у Батурин. Це стає певною внутрішньою потребою українця і тут є певна динаміка. Сюди потрібно возити старшокласників, молодь. Але це не можливо, якщо не розширити можливості цих історичних об’єктів. В цитаделі проситься створення діорами, створення лазерної інсталяції чи відео інсталяції її оборони через смартфон.

Гармати, мушкети, шаблі – реконструкція зброї того періоду і її розміщення в цитаделі в рази підніме її привабливість.
В палаці Розумовського є просто чудові картини. Можна зробити їхні якісні репродукції, що створюють повну ілюзію справжності, і які можна було б продавати відвідувачам за справедливими цінами.

Туристичні об’єкти мають стати основою туристичних продуктів, які можна «продавати» туристам і туристичним компаніям.


Сувеніри

Аби хоча б якісь додаткові кошти турист міг лишити в Батурині, потрібні туристичні товари, сувеніри.
Кілька яток там є. Але видно, що з підприємцями, які продукують і продають сувеніри, ніхто з креативних людей туристичної галузі не працював. Абсолютна більшість сувенірів – «ширпотреб» китайського, часом карпатського виробництва, який не ідентифікується саме з Батурином. Так, є магнітики, є деякі скляні вироби з картинками Батурина і вони продаються найкраще, але то радше виняток, а не правило.

Виробів може бути значно більше і значно оригінальніших, які б могли бути цікавими для «небідних» туристів, які самостійно приїздять сюди і ніколи не купуватимуть «ширпотреб».

Напевне до виготовлення батуринських сувенірів можна залучити старшокласників місцевих шкіл, які могли б продукувати ідеї і реалізовувати їх на уроках трудового навчання. Новітні технології дозволяють це робити досить швидко і досить якісно.
Немає тут і туристичних марок, які купують туристи, немає інноваційних речей – наприклад візуальних інсталяцій, у тому числі із застосуванням комп’ютерних технологій.


Замість підсумку

Роботи над просуванням бренду останньої гетьманської столиці ще потрібно багато і вона є дуже цікавою.

Зараз для реалізації тут різних крутих проєктів є різні можливості, зокрема державна програма регіонального розвитку з туризму, Державний фонд регіонального розвитку, Український культурний фонд. Потрібні зусилля місцевої та обласної влади, краєзнавців, просто активних українців, як місцевих, так і київських. І все можна змінити на краще.

Просто проситься тут співробітництво кількох областей, які колись були ядром Гетьманщини. Творення спільних туристичних продуктів тут може бути досить перспективним.

Приїздіть сюди. Постійте в цитаделі, походіть палацом Розумовського, помоліться в храмі останнього гетьмана… подумайте про минуле… будуйте майбутнє.

Відвідуйте інші знакові для українців місця нашого героїчного минулого. Україна цікава, але вона для нас досі залишається incognita.


Анатолій Ткачук, юрист, народний депутат України 1-го скликання



https://www.csi.org.ua/articles/pro-istorychnu-pam-yat-turyzm-ta-nezavershennya-rozpochatogo-rozdumy-pislya-poyizdky-do-baturyna/?fbclid=IwAR1pM1Ny-NariAtGQ9pj9ZCME-5V05P850E4K1jvT34iIDzRd_D4gUiz8CY

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини