Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:53:05

Держархів Чернігівської області розпочав експонування фотодокументальної виставки "Храми землі Чернігівської"

01.08.2019   11:49Агенцiя

До річниці хрещення Київської Русі, Державний архів Чернігівської області розпочав експонування фотодокументальної виставки «Храми землі Чернігівської».

Виставка об’єднала документи, а їх майже 60, присвячені перлинам храмової архітектури – Спасо-Преображенському собору, церквам Катерининській та Параскеви П’ятниці в Чернігові, собору Різдва Богородиці в Козельці.

Ці храми є не тільки зразками культових споруд князівської та козацької доби, але й свідками багаточисельних історичних подій – міжкнязівських усобиць, козацької звитяги тощо.

Представлені на стендах документи, а вони різноманітні, розповідають про історію будівництва храмів, їх ремонтів, відродження після пожеж та бомбардувань в роки Другої світової війни, періоду забуття та повернення віруючим.

Також презентуються маловідомі документи з історії храмів та монастирів Чернігівщини: «Загальний реєстраційний аркуш нерухомого майна. Власник – П’ятницька церква міста Чернігова» (1913 рік); «Прийняття постанови щодо оголошення Спасо-Преображенського, Успенського й Троїцького соборів у місті Чернігові історико-культурними заповідниками» (1929 рік); «Лист члена колегії НКВС та начальника адміністративного управління окружним адміністративним відділам щодо передачі дзвонів та культурного майна з кольорових металів Рудметалторгу» (1929 рік); «Рішення виконкому Прилуцької міської ради депутатів трудящих «Про повернення приміщення (Стрітенський собор), яке раніше використовувалося Прилуцьким краєзнавчим музеєм», світлина з його зображенням, дефектна відомість щодо ремонту храму та його креслення (1951–1959 рр.); «Акт обстеження Троїцького жіночого монастиря міста Чернігова з метою розміщення черниць Домницького жіночого монастиря в його келіях» та «Рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради депутатів трудящих «Про розміщення черниць, які переселяються з Домницького жіночого монастиря Березинського району в чернігівський Троїцький жіночий монастир» (1951 рік); «Лист заступника головного редактора газети «Радянське мистецтво» голові виконкому Чернігівської міської ради депутатів трудящих щодо публікації «За дбайливе ставлення до пам’яток вітчизняної архітектури» (1952 рік); «Акти державного приймання Борисоглібського і Успенського соборів, а також дзвіниці Єлецького монастиря в місті Чернігові (1961–1962 рр.); фотографія «Різьблений орнамент на порталі Борисоглібського собору (XII ст.) в місті Чернігові» (1981 рік).
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.