Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:31:38

Археологи виявили давньоруське поховання та залишки стародавніх будівель

21.06.2019   14:02Агенцiя

Минулого тижня на проспекті Перемоги, напроти Центрального ринку, чернігівські археологи виявили давньоруське поховання та стародавні будівлі.

Про це повідомив дослідник Ігор Ігнатенко: «Розкопане поховання відноситься десь до 12 ст. Біля нього виявлені сліди паркану й будівель того ж періоду».

За словами науковця, він побачив, що на проспекті Перемоги (біля «Діамонд-клубу») будівельники проводили роботи з переукладання тротуарів. Земляні роботи не були узгодженні з пам’яткоохоронними організаціями.

«Завдяки підтримці небайдужих людей із Департаменту культури, відділу охорони пам’яток археології Чернігівської обласної ради, підприємства «Старожитності Полісся», Лівобережної археологічної експедиції Інституту археології НАН України, вдалося призупинити роботи по реставрації тротуару до проведення зачищення й фіксації археологічних об’єктів на цій ділянці. Початок робіт показав, що на цьому місці у 10 ст. знаходився могильник, можливо курганний. Потім тут існувала житлова чи господарча забудова у 13 ст. Культурний шар цієї доби був знищений при попередніх реконструкціях, але ґрунт із цього шару трапляється у перевідкладеному вигляді у пізніших перекопах, причому кераміки пізнішої за 13 ст. взагалі немає, схоже що до того часу як у 20 ст. стали організовано вивозити сміття на полігони, тут не було інтенсивної людської діяльності», – зазначає Ігор Ігнатенко.

15 червня під час археологічних досліджень  дослідники у розкопі виявили уламки скляних браслетів, намистинку та багато фрагментів горщиків 13 ст.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.