Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:24:10

Чернігівська вишивка і "Спадок нації": у бібліотеці ім. М.Коцюбинського яскраво відзначили Міжнародний День вишиванки

18.05.2019   10:40Агенцiя

Історик, етнолог, фольклорист, мистецтвознавець, музейний співробітник, одна з фундаторів Чернігівського музею народного декоративного мистецтва, заслужений працівник культури України, кавалер Ордена княгині Ольги ІІІ ступеня… А ще майстриня, член Спілки майстрів народного мистецтва та Спілки краєзнавців України.

Це все – про наукового співробітника Чернігівського історичного музею Віру Зайченко, яка 16 травня, у День вишиванки, представила в бібліотеці ім. Коцюбинського свою нову книгу «Чернігівська вишивка. Рушники».

Історією вишивки Віра Володимирівна займається вже багато років. Причому не просто описує музейні колекції, а досліджує старовинні техніки вишивки, та сама використовує їх. «Щоб описати як це вишивається, я спочатку мала сама спробувати. І коли виходить так, як на зразку, тоді я ту техніку описую», – говорить Віра Зайченко.
 
У творчому доробку Віри Володимирівни уже кілька ґрунтовних досліджень, присвячених вишивці. «Вишивка козацької старшини XVII-XVIII ст.», «Вишивка козацької старшини. Техніки», «Вишивка Чернігівщини».

Нині ці книги можна знайти лише у бібліотеках, адже вони користуються такою популярністю, що розійшовся не лише україномовний, але й англомовний та франкомовний наклад, – зауважила заступник директор Чернігівського історичного музею Людмила Линюк. «Віра Зайченко фактично дала життя чернігівській вишивці, дослідила чим саме вона відрізняється від вишивки інших регіонів України, ввела у науковий обіг таке поняття як «вишивка козацької старшини», яке тепер широко використовують інші дослідники», – розповіла Людмила Линюк.

Віра Зайченко разом із колегами понад півтора роки в експедиціях Чернігівщиною збирала експонати для Чернігівського музею народного декоративного мистецтва, який містився у Катерининській церкві. На жаль, зараз музей не має змоги виставити всі наявні у фондах експонати – немає місця. Адже після передачі храму церковній громаді, нового приміщення музею так і не надали. «Збирали по селах рушники, вишиті сорочки, все це доводилося самій прати, подекуди латати, – згадує Віра Зайченко. – найбільше цікавих експонатів виявили у Новгород-Сіверському, Сосницькому, Ріпкинському районах».

Деякі раритети придбати так і не вдалося. «Я пригадую, як у селі Чорнотичах побачила червоний рушник, їх дуже небагато зустрічається, а тут такий гарний, вишитий білим і блакитним. Як я уже вмовляла господиню, але та не погодилася продати», – розповіла Вра Зайченко. Але кілька таких червоних рушників все ж є в колекції музею, вони теж представлені у новій книзі «Вишивка Чернігівщини. Рушники».

Всього до каталогу увійшло 510 рушників, усі вони детально описані. Віра Зайченко наголосила, що навчитися вишивати може кожен, а вишити сорочку чи рушник для своїх близьких – це не лише творча насолода, а й пам’ять на довгі роки. Після презентації усі присутні мали змогу переглянути перший документальний фільм з історії української вишивки «Спадок нації».

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.