Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:26:44

Відбувс япоказ та обговорення фільму-учасника Docudays UA Оксани Бурої "Лізо, ходи додому!"

22.11.2018   15:45Агенцiя

20 листопада в читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Центр правової інформації спільно з ГО "MART" провів показ та обговорення фільму-учасника Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Оксани Бурої "Лізо, ходи додому!" (Литва, Естонія) про права дитини; відбулося ознайомлення з книжковою викладкою "Права дитини в Україні".

В основі сюжету фільму – історія дівчинки із неблагополучної родини, яка постійно тікає з дому. Її життя похмуре й жорстоке, тому вона шукає прихистку в природи, де в неї вибудуваний власний світ – там панують ігри, музика й магія. У дівчинки настільки багата уява, що вона здатна переживати нескінченні запої батьків. Найбільш приголомшливим у цьому фільмі є те, що він дозволяє усвідомити жах ситуації, але не піддатися темряві гнітючих подій на екрані.
 
 Не випадкова і дата проведення, адже 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини як день світового братерства і взаєморозуміння дітей. 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини.
 
На заході були присутні: учні Чернігівської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 19, студенти Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради, викладачі, ЗМІ та громадськість міста.
 
Після перегляду кінострічки відбулося її жваве обговорення. Присутні дуже уважно дивилися фільм, а потім відповідали на запитання: Які ви знаєте права дитини? Що найбільше вразило вас у цьому фільмі? Чи були у фільмі порушені права дитини і які саме? Чи є у Лізи майбутнє і що чекає на неї? Модератор кінопоказу Андрій Міщенко поспілкувався з дітьми, розказав, які права вони мають згідно з Конвенцією ООН і чому їх не можна порушувати.
 
Головна думка, яка прозвучала серед присутніх, була єдиною: дитина потребує любові та піклування, доброзичливого ставлення до себе. Одне з основних прав дитини – це право на любов, а задовольняти його мають БАТЬКИ! Позбавлення всього вище перерахованого призводить до тяжких психічних та моральних порушень.
 
Аби запобігти насильству в Сім'ї, такі фільми варто переглядати як дорослим, так і дітям.
 
На завершення модератор надав поради, куди можна звертатися за допомогою в разі порушення прав дитини.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.