Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:51:25

Новгород-Сіверський музей – заповідник "Слово о полку Ігоревім" може стати Національним

31.10.2018   10:24Агенцiя

Новгород-Сіверський музей – заповідник «Слово о полку Ігоревім» може стати Національним. Про це в ефірі програми «Прайм-вечір: Акценти» на Українському радіо: Чернігівська хвиля розповів Новгород-Сіверський міський голова Олег Бондаренко.

«Ми разом із директором музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Оленою Матюх були на прийомі у міністра культури Євгена Ніщука та заручилися підтримкою міністра. Нам би було радісно, якби музей-заповідник мав статус Національного. Це більші можливості розвитку для музею», – сказав Олег Бондаренко.

Цю інформацію підтвердила Лариса Латіна – начальник відділу розвитку туризму та музейної роботи обласного Департаменту культури і туризму, національностей та релігій. 

«Це питання на сьогодні вивчається, щоб надати музею-заповіднику статусу Національного».

На Чернігівщині існує три заповідники, які мають такий  статус: «Чернігів стародавній», «Гетьманська столиця» у Батурині, Національний історико-культурний заповідник «Качанівка».

«Національні заклади культури, у тому числі і національні заповідники одержують набагато більше, вище фінансування, але це лише в тому випадку, якщо цей музей-заповідник перейде із обласної власності у власність державну. Однак існують і проміжні варіанти, коли подібні заклади залишаються  на обласному бюджеті, однак їм доточують цей статус Національний. Звучить воно гордо, красиво, а фінансово все залишається на своїх місцях»  – таку думку озвучив Олександр Коваленко голова правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Нагадаємо, що депутати Новгород – Сіверської міської ради звернулися до обласної із проханням передати музей – заповідник «Слово о полку Ігоревім» у власність своєї територіальної громади. Чернігівська обласна організація спілки краєзнавців просила обласну раду не допустити передачі музею. Поки йде дискусія, Торгові ряди та Тріумфальна арка (історичні пам’ятки 18-19 століття, які є частиною музею-заповідника) - руйнуються.

Останні новини Чернігівщини

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».