Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:18:22

У бібліотеці Короленка розгорнуто унікальну виставку "100 +"

27.09.2018   09:30Агенцiя

В рамках проведення Всеукраїнського дня бібліотек у відділі наукової інформації та бібліографії Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка з 24 по 27 вересня розгорнуто унікальну виставку "100 +" (рідкісні та цінні видання з фондів Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка).

На виставці представлено видання другої половини ХІХ – початку ХХ ст. із зібрання бібліотеки. Виставка має на меті ознайомити відвідувачів головної книгозбірні області з частиною унікальних видань фонду рідкісних книг, популяризувати знання про книгу, пропагувати культурні цінності, розкрити роль книги в духовній сфері людської цивілізації.
 
Особливістю виставки є колекція унікальних енциклопедичних видань. Цікавим експонатом є "Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона" – універсальна енциклопедія. Випущена акціонерним видавничим товариством Ф. А. Брокгауз – І. А. Ефрон (1890–1907). Енциклопедія містить: 121240 статей, 7800 ілюстрацій, 235 мап.
 
Інтерес у науковців викликала "Єврейська енциклопедія". Енциклопедія була випущена видавництвом Брокгауза і Ефрона в 16 томах в 1906–1913 роках. В її основу покладена видана в Нью-Йорку в 1901–1906 роках "англ. JewishEncyclopedia". За радянського часу "Єврейська енциклопедія" не перевидавалася. У 1991 році видавництвом "Терра" було здійснено репринтне видання енциклопедії. Це саме повне та змістовне енциклопедичне видання (за об'ємом текстів та якістю ілюстрацій) на дану тему того часу. Статті написані видатними науковцями не застаріли до сьогоднішнього дня (особливо в питаннях історії, біографій і тлумачення біблейських питань).
 
Настільний енциклопедичний словник Гранат – унікальний експонат виставки. Це універсальна енциклопедія, яка мала сім видань з 1891 до 1948. Матеріал згруповано у великі статті науково-пізнавального змісту подібно до того, як це зроблено у британській енциклопедії "TheEncyсlopaediaBritannica".
 
Цікавий експонат – "Дитяча енциклопедія" під ред. проф. Ю. Вагнера (у 10-ти т.). видання 1913 року, яка складається з 10-ти тематичних розділів, що знайомлять дітей з історією, визначними людьми світу, природою та іншими галузями знань. Кожний розділ прекрасно ілюстрований.
 
Також на виставці представлені інші унікальні енциклопедичні видання кінця ХІХ століття.
 
Особливу зацікавленість відвідувачів викликає представлена література з історії України. Популярність має унікальна книга – перша вітчизняна модерна енциклопедія "Украинский народ в его прошлом и настоящем" під редакцією групи видатних професорів того часу. З узгодженням самої ідеї проекту було сформовано також редакційну раду, до складу якої увійшли: Ф. Вовк (антропологія, етнографія, мистецтво), М. Грушевський (історія, географія, статистика), Ф. Корш (мова, література, мистецтво), А. Кримський (мова й література), М. Ковалевський (господарство), М. Туган-Барановський (економіка), О. Шахматов (філологія). Перший том "Українського народу..." вийшов в 1914 р. У першому томі фундаментального видання вміщено праці М. С. Грушевського: "Развитиеукраинскихизучений в XIX в. и раскрытие в них основныхвопросовукраиноведения" та "Историяукраинскогонарода". Книга містить чудові портрети українських історичних діячів і твори образотворчого мистецтва на українську тематику.
 
Мабуть, найбільший інтерес у відвідувачів виставки викликає література з історії Чернігівщини – це справді безцінні видання. Наші відвідувачі в захваті від унікальної книги "КартиныцерковнойжизниЧерниговскойЕпархиииз IX вековойееистории". Книга видана 1911 року в Києві в фото-лито-типографиї "С. В. Кульженко". Автор цього твору – владика Василій (у миру – Василь Дмитрович Богоявленський, 1867–1918), архієпископ Чернігівський і Ніжинський. Зміст книги охоплює історію краю від язичницьких часів, розповідає не тільки про святих великомучеників, храми й монастирі, їхню архітектуру, оздоблення та святині, а й про славних полководців – чернігівських князів. Книга написана живою мовою, до того ж вона багато ілюстрована і має чималий довідковий апарат. Бібліотека має електронну версію друкованого видання – https://bit.ly/2QawjLk.
 
На виставці представлена рідкісна книга "Черниговъ", яка побачила світ 1863 року в типографії Чернігівського Іллінського монастиря. Це унікальна розповідь про релігійні святині Чернігова. Бібліотекою зроблена та представлена широкому загалу електронна копія –  https://bit.ly/2NG12ml.
 
Відвідувачі з великим інтересом переглядають книгу 1896 року "Черниговскаяпамятка". Видання довідкове, дуже гарно ілюстроване. Книга складається з чотирьох розділів. Розповідається про установи Чернігова та надаються їх адреси. Також розміщені історичні довідки про села тодішньої Чернігівської губернії. Видання супроводжується гарним алфавітним покажчиком прізвищ, які в ньому згадуються.
 
Користуються увагою книги більш пізнього періоду. Зокрема, книга "Черниговский округ в границах на 1-е июля 1925 года : краткиестатистическиесведения". На виставці представлено академічне видання : Жуковський К. А. Корисні копалини Чернігівського Полісся / К. А. Жуковський ; Українська академія наук. – Київ : Вид-УАН, 1935. – 112 с. На жаль, за доносом автор під час сталінських репресій у 1937 році був заарештований та розстріляний. Так трагічно обірвався земний шлях талановитого українського вченого.
 
Цікавинкою виставки є періодичні видання другої половини ХІХ – початку ХХ століть. Журнал "Черниговскиеепархиальныеизвестия", заснований в липні 1861 істориком і чернігівським архієпископом Філаретом (Гумілевським) складався з двох частин: щотижневої офіційної та неофіційної, яка виходила один раз на два тижні. Неофіційна частина часопису називалася "Прибавление к Черниговскимепархиальнымизвестиям". Архієпископ Філарет (Гумілевський) одразу спрямував часопис на історико-краєзнавчу тематику. Після його смерті 1866 редакція журналу, що складалася переважно з викладачів Чернігівської духовної семінарії, поступово відійшла від регіональної проблематики. Сторінки видання заповнювалися здебільшого статтями теоретичного змісту. Кращі традиції засновника єпархіального часопису почали поволі відновлюватися в 1890-х рр. Бібліотекою оцифровані ряд номерів часопису: https://bit.ly/2xJMXti.
 
Також представлений "ЗемскійсборникъЧерніговскойгуберніи" – друкований орган Чернігівського губернського земства. Виходив 1869–1915 роках. У збірнику чільне місце посіли офіційні документи: узаконення, розпорядження стосовно земств, постанови Чернігівського губернського правління, земська хроніка. В ІІ половині 1870-х рр. у збірнику стали друкувати статистичні матеріали та деякі краєзнавчі розвідки, а з середини 1890-х рр. – "монографії і відомості з археології, історії, етнографії". На сторінках збірника оприлюднено чимало праць з різних галузей наукових знань. Крім вищеназваних – дослідження з ґрунтознавства, сільського господарства, кооперації, торгівлі, медицини, ветеринарії, ентомології.
 
Експоновані на виставці матеріали можуть зацікавити, як фахівців різних гуманітарних галузей науки, так і учнів, студентів та всіх, хто є небайдужим до минувшини нашого краю.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини