Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:25:04

Чернігівська обласна бібліотека для дітей відсвяткувала ювілей

26.09.2018   14:38Агенцiя

Поет назвав бібліотеку храмом мудрості й добра. Ще більше ці слова стосуються дитячої бібліотеки, адже в дитинстві саме книга формує людину, вкладає в неї не тільки знання, а й паростки справжньої духовності.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей урочисто відзначила свій 120-й день народження. Нині це найстарша в Україні спеціалізована установа для дітей і підлітків, найбільша книгозбірня дитячої літератури в області, сказала, вітаючи колег зі святом, директор бібліотеки Тамара Клюй.
 
Почалася її історія в 1898-му році з дитячого відділу Чернігівської громадської бібліотеки. Дитячу читальню як центр просвітництва закривали ледь не після відкриття, але вона вижила – і у важкі часи Визвольних змагань, і в лихолітті Другої світової, коли фонди були геть знищені. Читачі відновлювали книжковий фонд, який сьогодні налічує 175 тисяч найменувань. Тому не буде перебільшення сказати, що обласна дитяча бібліотека – по-справжньому бібліотека народна.

Привітати її з ювілеєм прийшли численні друзі, для яких обласна дитяча книгозбірня – один з центрів культури Сіверського краю. Недарма ж у вітальній адресі в.о. голови ОДА Юлії Свириденко та голови обласної ради Ігоря Вдовенка, яку процитував директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександр Левочко, зазначається, що невтомна праця співробітників бібліотеки – це вагомий внесок у розвиток духовності, моральне збагачення, формування у молоді національної свідомості патріота України. Кращі працівники обласної бібліотеки для дітей були нагороджені відзнаками обласної державної адміністрації, обласної ради, департаменту культури і туризму, національностей та релігій. Крім того, Олександр Левочко повідомив про виділення бібліотеці у бюджеті наступного 120 тисяч гривень на покращення матеріальної бази закладу.

Бібліотеки справедливо називають багатством держави. Культурна спадщина її зосереджена саме в читальнях, а в дитячій бібліотеці діти черпають знання з цієї бездонної криниці. Чернігівська ж обласна бібліотека для дітей по праву входить в п’ятірку кращих в країні, зазначила у своєму слові з нагоди ювілею заступник генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Тамара Турбаніст. Вона зачитала вітальну адресу з нагоди ювілею міністра культури України Євгена Нищука, в якій говориться: «Понад століття самовідданого служіння книзі переконливо доводять, що бібліотека неухильно стверджує статус книги не лише як джерела інформації, а й як духовної скарбниці людства».

З нагоди 120-річчя обласної бібліотеки для дітей її працівники отримали нагороди Міністерства культури і Національної бібліотеки для дітей, а директор закладу Тамара Клюй та заступник директора Галина Вечерська – почесні відзнаки міністерства за багаторічну плідну працю в галузі культури.
Ювілей – хороший привід для приємних подарунків. Зокрема, тепер обласна бібліотека для дітей має унікальну колекцію видань, підготовлених до друку Національним олімпійським комітетом України, яку передала до фондів книгозбірні знаменита українська спортсменка, а нині директор департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш.

Як би склалася доля головної дитячої книгозбірні Чернігівщини, якби не підтримка класика української літератури Михайла Коцюбинського? З 1901-го року він був членом її правління. Саме він став на захист закладу, коли бібліотеку закрили. Тепер зрозуміло, що обласна бібліотека для дітей житиме вічно, як вічна сама книга. Це слова правнука Сонцелюба, директора музею-заповідника Михайла Коцюбинського Ігоря Коцюбинського.

І сучасні автори – постійні гості обласної бібліотеки для дітей.

Бібліотекарі переконані, якщо юні читачі зустрічаються з тими, хто пише саме для них, Слово і Краса крокуватимуть поруч з ними все життя. А скільки талановитих дитячих імен відкрили чернігівські письменники, в тому числі й ті, хто прийшов привітати бібліотеку з ювілеєм – Надія Галковська, Олена Конечна, Василь Буденний, хоча б завдяки конкурсу «Хай весь світ дивують нині діти неньки України»? Вміння відкрити талант – теж талант!

Дитячий бібліотекар – не професія, а стан душі, кажуть працівники обласної дитячої книгозбірні. Свій колектив вони вважають найкращим. І недаремно. Щоб підтвердити цю думку, варто замислитись над простими питаннями: скільки дитячих сердець зігрілося саме в бібліотеці, скільки шляхів відкрили бібліотекарі для дітей, скільки збережено ними книг – скарбів мудрості?..  Нині Чернігівська обласна бібліотека для дітей ставить перед собою чимало амбітних планів. Їх мета – допомогти дітям стати успішними, впевненими, освіченими. За це бібліотекарів – хранителів людської мудрості – і поважають люди…

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.