Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:00:32

У Ніжині відкрилась виставка до 1030-річчя Хрещення Київської Русі

26.07.2018   08:27

З благословення Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента Ніжинська єпархія Української Православної Церкви розпочала низку мистецьких заходів, присвячених 1030-річчю Хрещення Київської Русі.

У рамках цього проекту 24 липня у виставковій залі художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського відкрито виставку «ПРАВОСЛАВ’Я КРІЗЬ ТИСЯЧОЛІТТЯ».

Участь у відкритті виставки взяли керуючий Ніжинською єпархією УПЦ Високопреосвященніший Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, духовенство міста, парафіяни, науковці та представники місцевої влади.

Відкриваючи виставку Архієпископ Климент розповів присутнім про знакову подію прийняття християнства святим рівноапостольним князем Володимиром та про значення православних традицій в історії культурного розвитку українського суспільства. "Ця виставка виникла не випадково і, власне кажучи, не тільки з ініціативи церкви, а й держави. Згідно з наказом Президента України має відбутися низка заходів, присвячена Великому ювілею - 1030 річниці хрещення Київської Русі. Щоб вшанувати подію, відновити у пам'яті і свідомості те, що для нас, християн, означає Хрещення нашої землі, християнська віра. Тож спільно з міською радою ми вирішили організувати таку виставку, яка б розкрила зміст Хрещення і оглядово розповісти про те, як християнство зростало на Чернігівщині, зокрема в Ніжинському регіоні, від самих витоків і до сучасності. Наша земля багата святими, святинями, багато монастирів, храмів. Недаремно Ніжин називають містом храмів, які є втіленням тих духовних прагнень, які були в мешканців нашого міста і стали зовнішнім проявом тих духовних процесів, глибокого почуття і пошани до Бога", - зазначив у своєму виступі Високопреосвященний Архієпископ Ніжинській і Прилуцький Климент та подякував у організації даної виставки працівникам музею, архімадриту Афанасію, отцю Олегу з Лосинівки, ієромонаху Серафіму з Благовіщенського монастиря.

Після чого клірики єпархії, які брали участь у підготовці експозиції, ознайомили присутніх зі змістом виставки, темою якої є багатовікова історія християнства на теренах Чернігівщини і зокрема сучасної Ніжинської єпархії.

У центрі виставки предмети церковного вжитку: виготовлені в часи гонінь на Церкву богослужбові предмети, такі як дарохранительниця, дискос, чаша та інші, старовинний напрестольний хрест, дзвін, старовинні книги.

Також в експозиції представлені унікальні світлини старовинних храмів та монастирів, ікони, світлини священнослужителів, ченців, комплект облачення, старовинна плащаниця та багато інших церковних старожитностей.

Деякі з світлин дають змогу побачили храми, які в минулому сторіччі були зруйновані богоборцями.

Окрема частина експозиції присвячена останньому настоятелю Рихлівського монастиря архімандриту Євгенію та настоятелю Свято-Троїцького храму смт Лосинівка священномученику Феоктисту Смельницькому, які мученицьки загинули за віру.

Виставка діятиме до 31 липня включно.


Ніжинська міська газета "Вісті"

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.