Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:08:15

Відбулось відкриття його персональної виставки живопису "Глибоке занурення в мистецтво"

11.06.2018   11:37Агенцiя

8 червня у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана до річниці пам’ яті Олександра Бєлозора (1963-2017) відбулось відкриття його персональної виставки живопису «Глибоке занурення в мистецтво».

Саме цього дня усі країни світу відзначають Всесвітній день океанів, ідея якого була запропонована у 1992-му році на Всесвітній конференції з питань навколишнього середовища у Ріо-де-Жанейро (Бразилія) як спосіб підкреслити особливу роль Світового океану у житті людства та мобілізувати широку громадськість на його захист.

Не зважаючи на те, що Чернігів є досить віддаленим від морів та океанів, можемо пишатись, що перший і поки єдиний в Україні сучасний професійний художник, який займався живописом у морських глибинах, народився саме у нашому місті. Мова йде про Олександра Бєлозора (1963-2017), досягнення якого в такій незвичній мистецькій діяльності увійшли до Книги рекордів України та Книги рекордів Гіннеса.

Його творчість починалась із захоплення художньою емаллю, яку він поєднував із деревом, керамікою, іншими матеріалами. Особливістю композицій «Зима» (1995), «Голос дощу» (1997) є цікава сюжетна складова, помножена на технічну винахідливість та експериментальність.

Багато років Олександр плідно працював у пейзажному жанрі. Краєвид «Київська вулиця»» (1990-ті роки) відтворює сучасний вигляд куточків столиці, пов’язаних з його історією. У кримських та карпатських сюжетах «Крим. Мис Хамелеон» (2008), «За Карпатами» (2008) він намагався передати різний стан природи, а головний образно-емоційний зміст бере на себе колір. Пейзажі «Італія» (1994), «Німеччина. Магнолія цвіте» (2008), «Сонячна Далмація» (2012) тощо відтворюють широку географію закордонних подорожей художника.

У багатьох картинах знаходить втілення тема романтики моря та його підводного світу. «Ель Міна» (2010), «Хургада. Риф Фанадір» (2011), «Кокомо Біч, острів Кюрасао» (2013) – підводні ландшафти з різнобарвними водоростями та коралами, затонулими суднами. Засобами живопису художник намагався показати красу підводного світу, привернути увагу до проблем його екології.

Ще одна цікава частина його творчості - абстрактні композиції. Це імпровізації з певними асоціативними образами, які народжуються в процесі роботи. Їх «фірмовим» знаком є динамічне химерне переплетення ліній у вигляді спіралі, що нагадує творення світу з хаосу. Воно повторюється у сюжетах «Україна від краю до краю» (2014) та «Перший гріх» (2014).

Події на Майдані під час Революції Гідності привернули увагу художника до відображення сучасної соціально-політичної ситуації в Україні. Так з’явились роботи «Протистояння» (2014) та «Цибулька» (2009), різні за технічним виконанням, але близькі за проблематикою.

У цілому, експоновані твори Олександра Бєлозора демонструють еволюцію його творчих пошуків від фігуративу до абстракції, від безпосередніх відображень сучасності до філософських роздумів та узагальнень. Ці здобутки є складовою сучасної художньої ситуації в Україні, віддзеркалюючи її розвиток, суперечності й новації.


Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини