Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:50:01

Прощання з актрисою Ольгою Зеленською

04.05.2018   18:58Агенцiя

Із сумом сповіщаємо, що 4 квітня 2018 року пішла з життя Ольга Зеленська – заслужена артистка України, яка багато років пропрацювала у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка.

Зеленська Ольга Дмитрівна народилася 20 листопада 1939 року у с.Яхники Лохвицького району на Полтавщині. У 1957 році закінчила Харківський кульосвітній технікум, а в 1971 – заочно театрознавчий факультет Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого.

Протягом 1958-1959 років грала у Київському театрі ім. П. Саксаганського, 1959-1961 років – у Ніжинському драмтеатрі ім. М. Коцюбинського, 1961-1983 та 1990-2002 років – у Чернігівському облмуздрамтеатрі ім. Т. Шевченка. З 1995 по 2013 рік працювала керівником літературно-драматургічної частини театру. Зіграла більше 120 головних ролей у різножанрових виставах, створивши галерею яскравих сценічних образів. Серед  етапних ролей актриси були такі, як Харитина – «Наймичка» І.Тобілевича, Наталка – «Наталка Полтавка» І.Котляревського, Мар´яна – «Потомки запорожців» О.Довженка, Аза і Гордиля – «Циганка Аза» М.Старицького,  Стеха – «Назар Стодоля» Т.Шевченка, Анна – «Украдене щастя» І.Франка, Хівря – «Сорочинський ярмарок» та Секлита – «За двома зайцями» М.Старицького, Комісар – «Оптимістична трагедія» В.Вишневського, Любов Ярова – «Любов Ярова» К.Треньова, Одарка – «Сватання на Гончарівці» та Аграфена Степанівна – «Шельменко-денщик» Г.Квітки-Основ´яненка, Мати Лукашева – «Лісова пісня» Лесі Українки, Мавра – «У неділю рано зілля копала» за О.Кобилянською та багато інших.

Ольга Зеленська була різноплановою актрисою, наділеною хорошими вокальними даними, що давало їй змогу грати у музичних комедіях та оперетах. Як театрознавець і керівник літературно-драматургічної частини театру вона постійно писала про роботу театру в пресу – оглядові статті, творчі портрети акторів, режисерів, художників, інших працівників театру.

За високі творчі досягнення провідний майстер сцени О.Зеленська неодноразово нагороджувалася Почесними грамотами та Подяками Міністерства культури України, Чернігівської облдержадміністрації, обласного управління культури, дирекції театру та Національної Спілки театральних діячів України. У 2012 році Указом Президента України Ольга Зеленська була удостоєна почесного звання «Заслужений артист України».

Колектив театру висловлює співчуття рідним і близьким Ольги Дмитрівни у зв’язку з трагічною втратою.

Світла пам’ять про талановиту актрису Ольгу Зеленську назавжди залишиться у серцях вдячних шанувальників театрального мистецтва.


Колектив театру


 

Прощання із Зеленською Ольгою Дмитрівною відбудеться 5 травня 2018 року о 08.45 у ритуальній залі Чернігівської міськлікарні № 2 за адресою: вул. 1 Травня, 168.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини