Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:10:20

Готуємо нове видання про долі земляків Чернігівського району

24.03.2018   10:25

Продовжуючи роботу по вшануванню наших земляків, до 95-річчя утворення Чернігівського району краєзнавці підготували матеріали до видання збірника «Долі репресованих земляків. Чернігівський район».

Дане видання буде презентоване у травні 2018 р в рамках пам’ятних заходів до 80-х роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937–1938 рр.

Ця книга є першою спробою звести в один список долі репресованих земляків на основі архівних документів, списків комісії з питань поновлення прав реабілітованих та книги «Реабілітованих історією», спогадів живих свідків та їх рідних.

Метою цієї роботи є систематизація даних про жертв політичних репресій в Україні 1918–1952 рр., людей, які були безпідставно засуджені чи зазнали обмеження своїх громадянських прав та свобод, і представити цю інформацію широкому загалу читачів.

Із великої маси архівних документів опрацьовано невеликий відсоток справ, над якими працювали понад 30 дослідників – історики, краєзнавці, вчителі, бібліотекарі, дослідники-аматори, небайдужі жителі Чернігівського району. Багато матеріалів оприлюднюється цим виданням вперше.

Зібрано матеріали про більше тисячі осіб, які зазнали політичних репресій, починаючи від перших років радянської влади і закінчуючи другою половиною 1950-х рр., коли розпочався процес реабілітації жертв терору. Цей часовий проміжок умістив найбільш драматичні події української історії, зокрема, розкуркулення, боротьбу з так званими контрреволюційними повстанськими організаціями, «шкідництвом», «саботуванням хлібозаготівель», хвилю арештів, що прокотилася Україною після її визволення від нацистських загарбників. Серед заарештованих – представники усіх соціальних верств населення та різних етнічних спільнот, що підтверджує умисне знищення тоталітарною державою свого населення.

У сільських громадах Анисова та Шестовиця нещодавно відбулись зустрічі з краєзнавцями, які презентували матеріали про долі репресованих земляків.

Андрій Курданов

На фото виступ краєзнавця Ярослава Волерта в с. Шестовиця

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.