Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:51:12

"Силою духу козацького - славиться прилуцька земля"

14.10.2017   12:09

Саме під таким девізом біля Полкової скарбниці відбувся історичний екскурс для громади Прилук.

Організатори заходу працівники Прилуцького краєзнавчого музею імені Василя Маслова розповіли про тисячолітнє місто на берегах тихого Удаю, яке в буремнім 1648 році, волею великого гетьмана Богдана Хмельницького стало столицею Прилуцького козацького полку.

- Символом прилуцького козацтва є перша мурована споруда в нашому місті зведена полковником Гнатом Галаганом на поч. ХУІІІ ст. (1714 р.) полкова скарбниця. Саме тоді, в середині XVII століття, у Прилуках постала неприступна козацька фортеця з валами й ровами, стінами та вежами, храмами й палацами, будинками козацької старшини, купців та ремісників, - розповіла директор музею Тетяна Зоць.

Під час заходу прилучанам вдалося засвідчити історію становлення козацтва та його перемоги. «Старий козак з Полкової скарбниці» розповів, що Прилуки були центром козацького полку, який проіснував 133 роки. За цей період наші козаки-пращури брали участь в багатьох визначних битвах Визвольної війни й не лише.

Так прилучани, брали участь у битві під Зборовом, визволяли Івана Богуна з польського оточення під Вінницею. А у червні 1651 року Прилуцький полк на чолі з Іваном Шкуратом брав участь в епохальній битві під Берестечком, де рятував самого Хмельницького з оточення. 1659 року Прилуцький полк у складі війська Івана Виговського брав участь у розгромі московської армії під Конотопом. Під командуванням Федора Мовчана наші козаки брали участь у битві з турками під Чигирином, працювали на будівництві каналів між Волгою й Доном. Прилуцький полк брав участь у походах на Персію, будував фортецю Святого Хреста.

Багато прилуцьких козаків загинуло в героїчних битвах по білому світу, а один спочив під мурами прилуцької фортеці. В 90-х роках минулого століття нетлінне тіло козака було перенесено під стіни Полкової скарбниці. Пам'ять про героїв-козаків вшанували покладанням квітів до його могили.

І в наш час, насичений гострими подіями, не вичерпалися вірність обов’язку і традиціям старших поколінь. Офіційна делегація керівництва міста разом з небайдужими жителями Прилук вклонилися тим, хто сьогодні боронить кордон нашої держави на сході України та вшанувати пам'ять героїв-захисників покладанням квіті до пам’ятних знаків у центральній частині міста.


За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею ім. Василя Маслова

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини