Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:40:22

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка відзначила своє 140-річчя

28.09.2017   08:32Агенцiя

Урочистий захід відбувся 27 вересня в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм.

До привітань бібліотекарів долучились перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Сергієнко, депутат обласної ради Дмитро Іванов, представники Національної парламентської бібліотеки імені Ярослава Мудрого, Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка, представники вищих навчальних закладів Чернігова та інші почесні гості.

За сумлінну працю і високий професіоналізм Валентин Мельничук вручив почесні відзнаки обласної ради заступнику директора з наукової та інноваційної діяльності Аллі Мальованій, завідувачу відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Олені Попович та заступнику директора з адміністративно-господарської діяльності комунального закладу «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка» Людмилі Поймоновій.

Також за вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи, збагачення культурної та наукової спадщини українського народу, формування національних цінностей та з нагоди свята Валентин Мельничук колективу комунального закладу «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка» вручив Грамоту Верховної Ради України.

У свою чергу, директор бібліотеки, голова обласної організації Української бібліотечної асоціації Інна Аліференко подякувала за високі відзнаки та поздоровила свій колектив з ювілейною датою і заодно висловила вдячність ветеранам, які присвятили бібліотечній справі усе своє життя, та побажала усім присутнім невичерпної енергії, міцного здоров'я і усіляких гараздів.

Також колектив бібліотеки привітали святковими творчими номерами артисти філармонійного центру і концертних програм, Чернігівського академічного народного хору, обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка та Молодіжного театру.


Довідково:

Днем народженням бібліотеки вважається 15 (28 березня) 1877 року, коли в Чернігові було відкрито газетну читальню.

Лише через рік при читальні було відкрито і бібліотеку. Книжки для неї подарували самі засновники. На кінець першого року існування фонд бібліотеки складав 564 книги.

Більшість книжок бібліотеці подарував один із фундаторів, голова Чернігівського повітового земства Олександр Тищинський.

Значну допомогу бібліотеці надавали Микола Лисенко та Марія Заньковецька. Серед засновників: адвокат Ілля Шраг, статистик Василь Варзар, художник Іван Рашевський, повітовий лікар Олександр Карпинський, родина Олександра та Софії Русових та ін.

Активну участь у облаштуванні та розвитку бібліотеки взяли Михайло Коцюбинський та його дружина Віра Устимівна, яка склала її перший каталог.

Окремий будинок для бібліотеки по вулиці Преображенській управа виділила лише в 1895 році.

У 1898 році був надрукований «Очерк развития Черниговской общественной библиотеки 1877-1896», де було висвітлено основні періоди її становлення за перші 20 років роботи.

У зв'язку з виявленням нелегальної літератури в 1909 році бібліотеку було закрито. В наступному році вона відкрилась вже, як заклад, що належав міському самоуправлінню. Та разом із ліквідацією самоуправління 12 січня 1919 року функціонування бібліотеки тимчасово припинилось. У липні того ж року було прийняте рішення про відкриття на базі міської - зразкової губернської бібліотеки. Регулярно бібліотека стала працювати тільки з 1922 року. У цьому ж році бібліотеці було присвоєно ім'я Володимира Галактіоновича Короленка.

В 1934 році бібліотека стала Державною обласною – центром методичної, бібліографічної і краєзнавчої роботи.

24 серпня 1941 року під час бомбардування міста фашистською авіацією 216-тисячний фонд і майно бібліотеки були знищені.

В період окупації 1941-1943 років бібліотека працювала як міська, маючи 148-тисячний фонд з різних книгосховищ Чернігова. Під час визвольних боїв за місто цей фонд знову було знищено. Бібліотека поновила свою роботу 1 листопада 1943 року. Знаходилася вона по вулиці Попудренка, 60 і Єлецькому монастирі. А з 1974 року бібліотека розмістилася в приміщенні побудованого для дворянського земельного та селянського поземельного банку, де знаходиться й по сьогодні.



За інформацією Відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини